Sport     | 31.03.2018. 09:01 |

Bajramović: Košarkaši moraju raditi u interesu ekipe, a ne individue

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - Košarkaši Bosne Royal ovog vikenda gostovanjem ekipi Širokog nastavljaju borbu za plasman u domaćem prvenstvu koji u narednoj sezoni donosi novi nastup u regionalnom takmičenju - Drugoj ABA ligi.

Piše: Vanja Tolj

Nastupi u drugom po snazi regionalnom takmičenju sigurno su jedan od primarnih strateških ciljeva sarajevskog kluba, koji će do rezultata pokušati doći pod trenerskom palicom Denisa Bajramovića, čovjeka koji je ekipu preuzeo nakon odlaska srbijanskog statega Miloša Pejića i „bolnog“ ligaškog poraza od gradskog rivala Sparsa.

Bajramović je u Ligi 6 debitovao na najbolji mogući način, visokom pobjedom protiv aktuelnog prvaka BiH Igokee. Bosna je slavila s 91:66, mnogi bi rekli da su „studenti“ deklasirali višestrukog prvaka BiH koji je godinama neprikosnoven u domaćem prvenstvu, ali realniji poznavaoci domaćih košarkaških prilika su oprezni u izjavama i reći će da je visoka pobjeda Bosne ipak splet različitih okolnosti.

Bajramović o razlozima visoke pobjede njegovog tima ne želi mnogo razmišljati, u izjavi za Fenu nije htio komentarisati da li je uzrok loše igre Igokee potcjenjivanje ili samo loš dan, ali svjestan je da su njegovi igrači pružili maksimum i pokazali da je moguće savladati snažnog protivnika kada na terenu rade za kolektiv, a ne za individualnu statistiku.

- Rezultat nije bio realan. Igokea je najkvalitetnija ekipa u BiH koja iza sebe ima iskustvo dugogodišnjeg igranja ABA lige, a prije par sezone su bili prvaci regularnog dijela sezone ABA lige. Malo smo ih iznenadili nekim stvarima, bili su vjerovatno nešto manje raspoloženi, da kažem indisponirani, a meni je naravno drago što je sve to tako ispalo. Da li su nas potcijenili ne znam, to bi trebalo pitati njih. Ligu bih po snazi podijelio na Igokea, pa onda svi ostali, tako da očekujem da ćemo se s drugim ekipama boriti za mjesta koja vode u ABA ligu 2 - izjavio je košarkaški strateg.  

Vjeruje da bi ponovni izlazak u Drugu ABA ligu mnogo značio za klub, a ekipu profilirao na najbolji mogući način, isticanjem timskih, a ne individualnih vrijednosti, što se često može indentifikovati kao problem u timskim sportovima.

- U ovih desetak dana koliko sam tu pokušao sam podići atmosferu u ekipi na odgovarajući nivo, dati igračima prostor da saberu misli, a zatim da počnu razmišljati timski, u interesu kluba i ekipe a ne individualno. Tim će uvijek izbaciti pojedinca, ali imam utisak da su ovdje igrači pojedinačno iskakali iz nekog sistema. Evidentno posjedujemo kvalitet za domaće takmičenje i Drugu ABA ligu, samo se moramo fokusirati na prave vrijednosti – objašnjava Bajramović.

Ističe da su u klubovima s velikom tradicijom, kao što je sarajevska Bosna, ciljevi uvijek postavljeni visoko, ali da je u ovoj godini ekipa učestvovala u previše takmičenja. Na početku sezone Bosna se takmičila u dva domaća i dva međunarodna takmičenja (ABA liga 2, Liga prvaka), što je donijelo učestale utakmice koje nisu dozvoljavale ekipi da obavi dovoljan broj treninga, a treneru da provede ideje u djela.  

- Prevelik je ovo grad i prevelik klub da bi trpio prosječnost. Mene su zvali jer nisu bili zadovoljni prethodnim rezultatima. Dobio sam formiran tim i sada idem iz utakmice u utakmicu. Želim sve promijeniti na bolje, a moj najveći neprijatelj je vrijeme. U hodu dosta dobro funkcionišemo, a ja sam zadovoljan zalaganjem igrača na treningu i utakmicama. Najbitnije je da oni nisu zadovoljni sadašnjim stanjem i da teže ka napretku. Još je rano govoriti o broju takmičenja u koja ćemo se upustiti. Ako budemo prosječna ekipa, ne vidim razlog da o tome mnogo razmišljamo - ističe trener Bosne Royal.  

Dodaje da klub radom, zalaganjem i rezultatima treba natjerati ljude da promijene mišljenje o košarci, koje u Sarajevu vlada posljednjih godina i da se ne treba puno osvrtati na slavna vremena bivšeg prvaka Evrope, jer se preopsežnim bavljenjem historijom kluba gubi dragocjeno vrijeme u sadašnjosti.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Poznati parovi košarkaške Lige 6 za prvaka i Lige za opstanak

Košarkaši Mladosti posljednji učesnici Lige 6 za prvaka

Mladost savladala Spars i došla na korak do plasmana u Ligu 6

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom