Ekonomija     | 29.03.2018. 15:47 |

Za sufinansiranje idejnog projekta toplovoda Kakanj - Sarajevo 500.000 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici odobrila je Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH uključivanje u projekat „Snabdijevanje toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva” i zadužila Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH za sufinansiranje izrade Idejnog projekta za snabdijevanje toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva u iznosu 500.000 KM.

Vlada FBiH je na 133. sjednici, održanoj 27. decembra 2017. godine, donijela Zaključak kojim se ovom fondu odobrava uključivanje u Projekt toplovod Kakanj - Sarajevo i daje zaduženje za učešće u finansiranju studije izvodljivosti u Kantonu Sarajevo, u iznosu do 500.000 KM.

Imajući u vidu da je preduvjet za distribuciju toplinske energije, izgradnja toplovoda, odnosno dovođenje toplinske energije iz TE Kakanj do područja Sarajeva, jasno je da Studija distribucije toplotne energije u Kantonu Sarajevo, a koja je također još jedna od aktivnosti i elaborata na osnovu kojih bi se realizirali svi koraci provedbe ovog kapitalnog projekta, ne predstavlja direktan naredni korak realizacije projekta „Snabdijevanje toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajevo”, već analize odabira načina distribucije toplinske energije u Kantonu sa stanovišta širenja konzumnog obuhvata.

U molbi Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH za izmjenu prvobitnog zaključka od 27. decembra 2017. je navedeno da je UNDP u januaru ove godine objavio poziv za dostavu ponuda za izradu „Studije izvodljivosti proširenja i unaprijeđenja sistema grijanja u Kantonu Sarajevo”, pa je predloženo da se Fondu odobri uključivanje u ovaj projekt i to za sufinansiranje izrade Idejnog projekta za ovaj toplovod, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'