Svijet     | 29.03.2018. 18:26 |

Rusija tvrdi da je vojna operacija u Istočnoj Guti "skoro okončana"

FENA Internet

MOSKVA, 29. marta (FENA) - Masovna sirijska vojna ofanziva uz rusku podršku na pobunjeničku enklavu Istočna Guta u blizini Damaska skoro je okončana, dok su se pobunjenici zabarikadirali u jedinom preostalom gradu pod njihovom kontrolom nakon što su napustili ostale djelove Istočne Gute, saopćila je Moskva u četvrtak.

Visoki zvaničnik Jaish al-Islama, grupe koja kontroliše jedini grad koji je još u pobunjeničkim rukama, Doumu, izjavio je da grupa još pregovara s Rusijom oko sudbine grada.

Na hiljade pobunjenika prihvatilo je sporazume postignute iz rusko posredovanje da napuste ostale dijelove enklave u protekloj sedmici sa svojim porodicama u autobusima koje im je osigurala sirijska vlada, omogućujući im siguran prolaz u ostale regije pod pobunjeničkom vlašću. Deseci hiljada civila ostali su za njima i prihvatili su vladavinu sirijske države, a još deseci hiljada su pobjegli preko linije fronta. 

U najsnažnijoj vojnoj kampanji tokom sedmogodišnjeg rata, pobunjenicima je nanesen najteži poraz otkako su protjerani iz Aleppa u 2016.

Govoreći na redovnom sedmičnom brifingu za novinare, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da je kontrateroristička operacija u Istočnoj Guti skoro dovršena, javila je novinska agencija RIA. Ona nije pružila nikakve detalje o pregovorima koji se navodno još vode s pobunjenicima.

Istočna Guta, jedno od središta početaka ustanka protiv predsjednika Bashara al-Assada u 2011. godini, do prošlog mjeseca bila je najveće i najmnogoljudnije pobunjeničko uporište u blizini prijestonice.

Njenim osvajanjem zaokružit će se niz vojnih pobjeda snaga predsjednika Assada otkako je Rusija poslala svoje avione da se uključe u ratne napore protiv pobunjenika u septembru 2015., omogućujući mu pobjedničku poziciju, prenosi Reuters. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Ruski vojni avion srušio se u more kod Krima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo