Svijet     | 29.03.2018. 19:15 |

Sarkozy se suočava sa suđenjem za korupciju

FENA Internet

PARIZ, 29. marta (FENA) - Bivšem  francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju naređeno je u četvrtak da se pojavi na suđenju, pod optužbama za korupciju i zlouopotrebu uticaja.

Sarkozy je bio suočen s više istraga zbog korupcije otkako je napustio dužnost u 2012. Još u prošloj sedmici on je bio suočen s najšokantnijom aferom - optužbom da je primao milione eura nelegalnih donacija od nekadašnjeg libijskog čelnika Moammara Gadhafija.

U posebnom sudskom procesu, pravosudni zvaničnici danas su naredili Sarkozyju da se pojavi na suđenju pod optužbama da je na nelegalan način pokušao izvući informaciju od suda o još jednoj istrazi koja se vodila protiv njega.

Bivši predsjednik može uložiti žalbu na sudsko naređenje i nikakav datum eventualnog suđenja nije zakazan. On negira da je djelovao protiv zakona.

Sarkozyjevom advokatu Thierryju Herzogu također je naređeno da se pojavi u sudnici, skupa s bivšim sucem Gilbertom Azibertom. Sarkozy i Herzog danas nisu odgovarali na zahtjeve za komentarom.

Sarkozy je uložio žalbu jer je dio istrage bio zasnovan na informaciji dobijenoj iz prisluškivanog telefonskog razgovora između njega i njegovog advokata.

Sarkozy i Herzog osumnjičeni su da su nudili sucu Azibertu posao u Monacu u zamjenu za odavanje informacije o istrazi navodnog nelegalnog finansiranja Sarkozyjeve predizborne kampanje za francuskog predsjednika u 2007. godini od najbogatije Francuskinje, nasljednice L’Oreala Liliane Bettencourt.

Prošle je godine sudac naredio suđenje za Sarkozyja i još 13 ostalih pod optužbama za nelegalno finansiranje njegove predizborne kampanje u 2012. U tom slučaju, njegova konzervativna stranka i kompanija po imenu Bygmalion optuženi su za posebni sistem fakturisanja kako bi prikrili neovlašteno prekomjerno trošenje.

Sarkozy je uputio žalbu na naređenje da se pojavi na suđenju, a odluka suda o njegovoj žalbi još je na čekanju.

Sarkozy tvrdi da ga istražitelji nepošteno progone iz političkih razloga.

Sarkozy se od 2017.  uglavnom drži izvan politike, prenosi Associated Press.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana