Svijet

Stota godišnjica genocida nad Azerbajdžancima

Saopćenje, Foto: Arhiv

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - U Republici Azerbejdžanu se 31. mart obilježava kad Dan genocida u znak sjećanja na krvavi masakr počinjen nad Azerbajdžancima u martu 1918.

Ubrzani razvoj naftne industrije u Bakuu u kasnom 19. i početkom 20. vijeka je privukao val migracije Armenaca u grad. Kao jedan od glavnih industrijskih centara u carskoj Rusiji, Baku je prošao kroz pojavu industrijskog proletarijata i revolucionarnog žara. Armenski radnici, čiji se broj značajno povećao u ranom 20. vijeku, su aktivno učestvovali u revolucionarnim i socijalističkim pokretima u Bakuu. Uoči prve ruske revolucije (1905.-1907.), Armenska nacionalistička stranka Dashnaksutyun počela je širiti nacionalističke ideje među armenskim radnicima u Bakuu. Koristili su revolucionarne ideje kako bi promovirali vlastiti nacionalistički program. Inspirirani idejama o stvaranju "Velike Armenije", Armenci su proveli niz krvavih masakra protiv Azerbajdžanaca u razdoblju od 1905. do 1907. godine. Stotine azerbajdžanskih naselja su uništena i potpuno razorena, a hiljade civila su brutalno ubijeni.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.