Bosna i Hercegovina     | 30.03.2018. 09:56 |

Duraković: Državni prioritet je članstvo BiH u NATO-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Lider Pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković u današnjem saopćenju za javnost ukazao je da je članstvo BiH u NATO-u državni prioritet i da je nužno da BiH što prije dobije pozivnicu.

U tom kontekstu, Duraković ističe da su "SNSD-ovi lideri potpisivali ključne odluke u vezi s NATO integracijama", te ga, kako kaže, čudi amnezija koju ima SNSD -e po ovom pitanju.

 - Nikola Špirić je 2005. potpisao, a SNSD-e izglasao i potvrdio Zakon o odbrani BiH. Nebojša Radmanović je na sjednici NATO-a 2006. potpisao pristup naše zemlje Partnerstvu za mir. Špirić je potpisao dopise kojim se intenzivira dijalog NATO-BiH. Radmanović je 2009. potpisao formalni zahtjev za pokretanje Akcionog plana za pristupanje NATO paktu. Kako to, da kada su na državnoj vlasti, SNSD igra za NATO, a kada nisu - igraju za Sputnik - pita se Duraković.

Smatra da se Savez za promjene mora jasno odrediti da li su za NATO.

- Ne znam zašto bi iko ovaj blok podržao ako nisu jasno određeni kao nosioci nove politike. Isto tako, ta nova politika će morati priznati bosanski jezik, otvoriti vrata institucija i nastaviti proces suočavanja s prošlošću. Nikada više se bošnjački glasovi neće kao sitan kusur brojati - i na njih se gledati samo kada se između dva kandidata bude lomila podrška za Predsjedništvo - zaključio je Duraković, navedeno je u saopćenju Pokreta "Odgovor".

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO "agresiji"

New York: Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a u povodu 25. obljetnice NATO-ovog bombardiranja

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo