Bosna i Hercegovina     | 30.03.2018. 09:23 |

KCUS - Na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju urađena 1.353 zahvata

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS-a u 2017. godini urađena su 1.353 operativna zahvata.

Od toga 426 operacija finansirane su iz Fonda solidarnosti ZZOIR, dok je 927 urađenih zahvata finansirano iz drugih izvora. Potpuno su očišćene liste čekanja, a broj kardiohirurških operacija veći je za 30 posto u odnosu na 2015. godinu. Na ovoj Klinici se uradi šest operacija dnevno, premda se znalo uraditi i 13 zahvata u jednom danu, saopćeno je iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Prema riječima šefa Klinike, doc.dr. Nermira Granova, zahvaljujući fuzioniranju dvije klinike, Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju postala je veliki centar koji tretira kardiovaskularna oboljenja kod bolesnika svih uzrasta, od dječije dobi do kasne starosti.

Organizacija rada kakvu danas imamo bila je težnja dugi niz godina. Devedeset posto naših hirurga je u petoj deceniji života. Ovo je tzv. zlatno doba za hirurge, gdje su u optimalnom odnosu znanje, iskustvo i psihofizičke mogućnosti, jer složenije kardiohirurške operacije nerijetko traju preko 12 sati, te zahtijevaju odličnu kondiciju operatera i tima. Operativni program radimo u četiri sale, te smo zahvaljujući predanom radu ušli u statistiku velikih brojeva“, naveo je doc. Granov.

Na ovoj Klinici se u toku jedne noći urade i do tri izuzetno teške operacije, koje traju od 10 do 12 sati. Nakon toga normalno se nastavlja s redovnim dnevnim operativnim programom.

„Znalo se desiti da u toku jedne noći imamo tri hitne operacije, gdje su uporedo tri tima operisala.  Uporedo su rađene dvije akutne disekcije uzlazne aorte i jedna ruptura abdominalne aorte,  a sutradan je redovni program tekao po planu“ - kazao je doc. Granov.

I uprkos ostvarenim rezultatima rada i velikom broju operativnih zahvata izostala je podrška Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBIH. Ove godine iz Fonda solidarnosti ZZOIR FBiH izdvojeno je 25 posto manje sredstava za operativne zahvate koji se vrše na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS.

„Ne razumijemo ovakav odnos prema Klinici koja je u protekloj godini uradila daleko veći broj veoma složenih operacija od svih ostalih centara. Umjesto da nas podržavaju u našem razvoju, oni nas vraćaju unatrag. Mi još uvijek nismo dobili sredstva za veliki dio operacija koje smo već uradili.  KCUS je na ovaj način svjesno u gubitku. Kardiovaskularna oboljenja ne mogu čekati, jer je riječ o veoma teškim pacijentima i u pitanju su ljudski životi“ - istakao je doc.dr. Granov.

Granov je naglasio da je ZZOIR FBiH ovakvim odnosom ograničio broj usluga na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju na 250 i onemogućio da pomognu bolesnicima. Veliki dio finansijskih sredstava ZZOIR FBIH uputio je prema privatnim klinikama.

 „Učestalost kardiovaskularnih oboljenja i činjenica da se pacijenti javljaju u poodmaklom stadiju bolesti dovela je do potrebe za oko 500 operacija godišnje.  Dakle, duplo više nego što nam je dodijeljeno sredstava. Naši ljekari su potpuno spremni odgovoriti ovom zahtjevu, te tražimo podršku nadležnih institucija. Podrška menadžmenta KCUS  nikada nije upitna. Mi i ne bismo mogli ostvariti ovako dobre rezultate da nismo imali punu podršku menadžmenta, kojem je pacijent prioritet“ - istakao je doc.Granov.

Sedamdesetčetverogodišnjoj Anici Šarac iz Sarajeva urađena je operacija prije četiri dana. Kako nam je kazala ona se dobro osjeća te očekuje da će već sutra biti puštena na kućno liječenje. O usluzi na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju ima samo riječi hvale.

„Ovdje rade stručni i dobri ljudi. Veoma su ljubazni i nemam nikakvih zamjerki. Ljubazni doktori i sestre, čiste prostorije i kreveti, dobra hrana su sve što jedan pacijent može da poželi, uz onu glavnu želju za brzo ozdravljenje“ - uz osmjeh nam je rekla Anica. 

Na ovoj Klinici se liječi i šezdesetogodišnja Mila Josipović, koja je operisana prije tri dana. Kako nam je rekla poslije operacije se osjeća dobro i veoma je zadovoljna pruženim uslugama.

„Mogu samo uputiti pohvale timu ljekara i medicinskih sestara. Drago mi je da u našoj zemlji imamo ovako dobru uslugu. Za sada sam jako zadovoljna kako ide moj oporavak i nadam se da neće biti nekih pogoršanja“ - kazala je Josipović.

Na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS-a pokrenuto je 18 procedura za nove metode jer se širi endovaskularni program. Nastojanje je klasičnu vaskularnu hirurgiju pomjeriti prema endovaskularnoj hirurgiji, klasičnu revaskularizaciju miokarda pomjeriti prema hibridnoj revaskularizaciji, a klasičnu kardiohirurgiju prema minimalno invazivnoj kardiohirurgiji, navodi se u saopćenju.                                                                   

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

KCUS uvodi zabranu posjeta shodno preporukama ZZJ KS

MKCK ukida 1.500 radnih mjesta i prekida operacije na nekim lokacijama

Ortopedi Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' ponovo rade operacije ugradnje vještačkog koljena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo