Ekonomija     | 30.03.2018. 14:28 |

Samo 32 posto žena u BiH aktivno na tržištu rada

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 30. marta (FENA) - Samo 32 posto žena u BiH aktivno je na tržištu rada -  zaposleno, samozaposleno ili je u potrazi za poslom, što je najniža stopa u Evropi  - istaknuto je tokom "PoWEr“ konferencije o ženskom poduzetništvu koja je danas održana u Sarajevu.

Iznesen je podatak i da je u BiH 260.696 žena nezaposleno, od čega je njih 25 posto nezaposleno duže od pet godina. Stoga se sve veći broj žena odlučuje za pokretanje vlastitog biznisa, a u tome im pomažu i brojne organizacije.

Jedna od njih je Fondacija za društveno-ekonomski razvoj 787, koja uz podršku Ambasade SAD-a implementira program ekonomskog osnaživanja žena PoWEr, namijenjen ženama iz BiH koje imaju poslovnu ideju i želju da pokrenu vlastiti biznis.

Predsjednica Upravnog odbora Fondacije 787 Dijana Duvnjak je kazala da je Fondacija nastala iz potrebe da ženama i mladima kao svojoj ciljnoj grupi osigura bolje mjesto u društvu.

- Ovaj program se odnosio na ekonomsko osnaživanje žena, konkretno 16 žena iz cijele Bosne i Hercegovine koji su odlučile da razviju svoje biznis ideje, a program je bio koncipiran kroz tri višednevna modula koja su pratila izradu poslovnog plana, istraživanje tržišta, te povezivanje s mentorima iz odgovarajućih oblasti u odnosu na biznis ideje – navela je Duvnjak.  

Po njenim riječima, bilo je zanimljivih ideja, od proizvodnje alkoholnih pića do izrade ukrasnih ogledala, modne industrije, zdrave hrane i drugo. Moduli obuke su podrazumijevali pravne i finansijske aspekate poslovanja i učesnice su kroz program bile u prilici da usavrše ideje koje su imale ili da dobiju neke nove.

- Statistički podaci kada je riječ o ženskom biznisu nisu ohrabrujući, odnosno teško se odvažiti za pokretanje nekog posla. Mi u Fondaciji ne ohrabrujemo ljude da po svaku cijenu registriraju biznis, ali nam je vrlo važno da razumiju da postoji alternativa traženju posla, da postoji nešto što se zove samoinicijativa i da se može razmišljati u poduzetničkom smjeru - kazala je Duvnjak.

Napomenula je da su i kroz predhodne programe podučavali žene koji su alternativni izvori finansiranja i gdje se mogu obratiti kada promišljaju o biznisu. Osim sredstava, istakla je, za poduzetništvo su jednako važni specifična znanja i vještine.  

Sedina Krivdić iz Visokog se bavi proizvodnjom voćnih likera i voćnih rakija, a za učešće u ovom programu prijavila se na početku svog poslovanja.

- Program PoWEr je bio veoma koristan, ne samo u toku njegovog održavanje, nego i nakon toga. Naime, završili smo s predavanjima, ali ono što nama ostaje kao trajna korist od programa jeste činjenica da se uvijek možemo obratiti stručnim ljudima za pomoć kada nam je to potrebno. Također, program nam je skratio vrijeme potrebno za istraživanje. Svih 16 učesnica su imale dobre ideje, ali nismo znale odakle da krenemo, šta nam sve treba za registraciju isl. Program bih svakako preporučila svim ženama koje imaju neke dobre ideje - dodala je Krivdić.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo