Politika

Izetbegović: Najoštrije osuđujem izraelske napade i nesrazmjernu upotrebu sile

Tekst: Fedzad Forto, Foto Fena: Arhiv

SARAJEVO, 31. marta (FENA) - Najoštrije osuđujem izraelske napade, nepotrebnu i potpuno nesrazmjernu upotrebu sile prema nenaoružanim palestinskim civilima koji su mirnim protestima namjeravali skrenuti pažnju na svoj izuzetno težak položaj, izjavio je danas za Fenu predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Zamoljen za komentar nakon sukoba u kojima je 17 Palestinaca poginulo, a više od 1.400 povrijeđeno prilikom obilježavanja Dana zemlje, komemoracije u spomen na šestoricu Palestinaca ubijenih prije 42 godine u protestima zbog okupacije Palestine, Izetbegović je ocijenio da se Pojas Gaze nalazi na rubu potpunog kolapsa izazvanog dugogodišnjim blokadama, teškim ekonomskim sankcijama i potpuno uništenom infrastrukturom.

Istaknuo je da stanovništvo Gaze električnu energiju dobija samo četiri sata dnevno, većina stanovništva nema pristup pitkoj vodi zbog zagađenosti kanalizacijom, a blizu 70 posto stanovništva živi sa manje od dva dolara dnevno.

- Apelujem na međunarodnu zajednicu, prije svega UN i EU, da preduzmu sve moguće mjere iz svoje nadležnosti radi sprečavanja dalje eskalacije nasilja nad palestinskim civilima, te da učine dodatne napore na poboljšanju osnovnih životnih uvjeta za stanovništvo Gaze - rekao je Izetbegović Feni.

(FENA) F.F.