Bosna i Hercegovina     | 01.04.2018. 13:18 |

Kardinal Puljić sinoć predvodio misu uskrsnog bdijenja u sarajevskoj katedrali

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, predvodio je misu uskrsnog bdijenja sinoć u Katedrasli Srca Isusova u Sarajevu s apostolskim nuncijem u BiH nadbiskupom Luigijem Pezzutom, uz koncelebraciju 11 svećenika i  sudjelovanje redovnica, bogoslova i drugih vjernika, saopćila je Katolička tiskovna agencija (KTA).

U prigodnoj propovijedi, Puljić je istaknuo da je uskrsno bdijenje majka svih bdijenja te da je ispunjeno simbolikom kojom Crkva pokazuje veličinu događaja Kristova uskrsnuća.

Kardinal je protumačio simbol svijetla podsjećajući na opis iz Knjige Postanka o tome kako Bog stvara svijetlo te vidi da je svijetlo dobro.

- To svijetlo potamnjeno je ljudskim grijehom. U ovoj noći ponovno se prosvjetljuje. Krist je to svijetlo. Upravo blagoslov svijetla i ova uskrsna svijeća žele nam uprisutniti Krista koji je svijetlo svijeta i obasjava svaku osobu te unosi svijetlo u savjesti i duše - rekao je  Puljić podsjećajući na strahotu mraka koji je vladao tokom nedavnog rata.

- Kakva je tek strahota proživljavati mrak u duši, kada čovjek izgubi smisao života. I u taj mrak dolazi uskrsli Krist kao svijetlo koje osmišljava ljudski život i patnju. Tako čovjek izlazi iz toga mraka jer ga Krist oslobađa. Zato u ovoj noći posebno želimo ponijeti simboliku Krista koji je svijetlo svijeta i koji je osmislio naš život - kardinalove su riječi.

- Druga simbolika u noći bdijenja jest voda kojom se krsti ako postoje osobe pripravljane za krštenje. Dobro znademo da tamo gdje nema vode, nema ni života - rekao je Puljić podsjećajući da je vojnik Isusu koji je visio na križu kopljem probo bok nakon čega je potekla krv i voda.

- Upravo tom vodom mi se rađamo kao djeca Božija u sakramentu krštenja. Kao što je voda simbol pranja i života, tako i Crkva u ovoj noći uzima vodu kao podsjećanje da smo po njoj postali djeca Božija i vraćeno nam je naše dostojanstvo - rekao je također kardinal dodajući da su po vodi krštenja, oprane duše kršćana, pa se prepoznaju kao oni koji su stvoreni na Božiju sliku.

- Zato želimo i u ovoj noći postati svjesni svoga identiteta po krsnoj vodi: kršćani, katolici, Kristovi učenici, djeca Božija - kardinalove su riječi.

- Maloprije ste čuli radosni navještaj: aleluja. To je treća simbolika ove svete noći. Zapravo, počinje ona divna radost da smo istinski otkupljeni Kristovim uskrsnućem. Kristovo uskrsnuće je temelj naše vjere i izvor slavlja - naveo je Puljić ističući da pjevanim poklikom aleluja žele slaviti uskrslog Gospodina odnosno da su pozvani cijelim životom slaviti Onoga koji je čovjeku vratio dostojanstvo djece Božije.

- Zato, slaviti Uskrs, znači prepoznati svoje poslanje: sve što jesmo, sve što radimo, trebalo bi slaviti Boga - zaključio je Puljić.

Nakon propovijedi, blagoslovio je krsni studenac i blagoslovljenom vodom poškropio sve nazočne. Uslijedili su sveopća molitva i euharistijska služba.

Ceremonijama je ravnao mons. mr. Tomo Knežević, a liturgijsko pjevanje animirao  Bogoslovski zbor „Stjepan Hadrović“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Nakon mise, uslijedio je blagoslov jela koja su vjernici donijeli i koja će blagovati na Uskrs.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kutleša: Dan rođenja Isusa Krista pretvara se u površno slavlje

Bozanić na Božić pozvao obnavljanje solidarnosti i pomoć Ukrajini

Vukšić: Svetost u ljudskom životu zaista je moguća

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo