Najave     | 02.04.2018. 07:24 |

Sud BiH - Danas presuda Edinu Sakoču za ratni zločin

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - Apelaciono vijeće Suda BiH danas će izreći drugostepenu presudu Edinu Sakoču, optuženom za ratni zločin počinjen 1992. godine u Počitelju kod Čapljine.

Sakoč je opužen da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovao u ubistvima dva civila srpske nacionalnosti te u silovanju jedne osobe. Prvostepenom presudom je bio osuđen za učešće u ubistvima, a oslobođen optužbe za silovanje. Tu presudu je Apelaciono vijeće ukinulo i odredilo da mu se ponovno sudi.

Za srijedu, 4. aprila, planiran je početak suđenja Branku Čigoji, Željku Tadiću, Saši Boškiću i Miloradu Glamočaku, optuženima za ratni zločin počinjen u mjestu Oborci kod Donjeg Vakufa, gdje je ubijeno 28 Bošnjaka i Hrvata.

Isti dan zakazano je iznošenje završne riječi odbrane Mileta Puljića, kojeg Tužilaštvo BiH tereti za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom na području Mostara.

Statusna konferencija u predmetu protiv Miće Jurišića, koji se tereti za zločine počinjene u Prijedoru, zakazana je za četvrtak, 5. april.

Ove sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Vogošći, Sanskom Mostu, Ključu, Foči, Doboju, Srebrenici, Bileći, Rogatici, Mostaru, Bosanskoj Krupi, Orašju, Bosanskom Novom, Zavidovićima, Zaklopači, Sarajevu te Ljubuškom, javio je BIRN BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom