Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 02.04.2018. 15:32 |

Malezija zakonom zabranila širenje lažnih vijesti

FENA Internet

KUALA LUMPUR, 2. aprila (FENA) - Malezija je danas usvojila zakon po kojem je propisana kazna zatvora i do šest godina zbog rasparčavanja lažnih vijesti, prenosi Reuters.

Kritičari tvrde da se radi o represivnoj mjeri koja će ograničiti slobodu govora, uoči općih izbora. Vlada premijera Najiba Razaka je osigurala većinu za zakon koji uvodi novčani kaznu i do 123.000 dolara za prekršitelje.

- Cilj zakona jeste sačuvati javnost od širenja lažnih vijesti, ali uz slobodu govora kako je to definirano u ustavu - rekla je ministrica pravde Azalina Othman.

Zakon precizira da lažne vijesti mogu biti u formama vijesti, podataka, izvještaja, ali i video i audio snimaka koji u cijelosti ili djelomično nisi tačne. Zakon se odnosi i na strance. Singapur i Filipini također razmatraju slične mjere.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ambasador Edin Jahić predao akreditive kralju Malezije Sultanu Ibrahimu

Sultan Ibrahim novi kralj Malezije

Malezija imenovala Ibrahima Sultana za novog kralja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta