Svijet     | 03.04.2018. 09:30 |

Trumpova administracija 'otvorena' za sastanak s Putinom u Bijeloj kući

FENA Internet

WASHINGTON, 3. aprila (FENA) - Trumpova administracija tvrdi da je otvorena za sastanak u Bijeloj kući između predsjednika Donalda Trumpa i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina, otvarajući mogućnost za prvu posjetu ruskog predsjednika Washingtonu u više od decenije, čak i pored činjenice da su se odnosi između dviju supersila pogoršali.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders izjavila je da je Bijela kuća "jedna od brojnih mogućih lokacija" o kojima su raspravljali Trump i Putin tokom telefonskog razgovora u prošlom mjesecu. Kremlj je saopćio u ponedjeljak da je Trump pozvao Putina tokom razgovora. 

Obje strane saopćile su da nisu započele pripreme za takav sastanak.

Ukoliko se desi, Putinu bi bila odana velika počast susretom licem u lice u Ovalnom uredu,  prvi put otkako se sastao s predsjednikom Georgeom W. Bushom u Bijeloj kući  2005.

"Zvona su zazvonila na uzbunu u diplomatskim i vanjskopolitičkim krugovima" zbog mogućnosti da bi Trump mogao ponuditi Putinu mjesto sastanka bez prethodnog suprotstavljanja ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore u 2016. ili navodnom ruskom organiziranju napada nervnim agensom na bivšeg dvostrukog špijuna u Britaniji 4. marta.

- To bi sasvim sigurno bilo posvećeno izvjesnoj normalizaciji odnosa jer mi sasvim sigurno nismo u normalnim vezama. Ništa ovo nije normalno - izjavila je Alina Poljakova, vanjskopolitička komentatorka u Brookings institutu.

Mnogo toga se desilo otkako su Putin i Trump razgovarali  telefonom  20. marta. Trump je izjavio nakon razgovora da će sastati s Putinom "u ne tako dalekoj budućnosti" kako bi raspravljali o utrci u nuklearnom naoružanju i o ostalim temama.

Mnogo toga se desilo otkako su Trump i Putin razgovarali putem telefona 20. marta. Trump je izjavio da će se dvojica čelnika uskoro sastati, ali su se nakon toga pojavili izvještaji da je Trump savjetovan da ne čestita ruskom predsjedniku na reizboru, što je on ipak učinio. 

Nakon toga, više od 20 zemalja, među kojima su SAD i brojne članice EU i NATO-a, protjerale su više od 150 ruskih diplomata u iskazivanju solidarnosti s Britanijom zbog trovanja Sergeja Skripala, bivšeg špijuna, i njegove kćerke Julije. Moskva negira svaku umješanost i napad nervnim agensom i protjerala je u znak odmazde isti broj diplomata iz tih zemalja.

Putinov vanjskopolitički savjetnik Juri Ušakov izjavio je da je, kada su dvojica čelnika telefonski razgovarali, "Trump predložio da se prvi sastanak održi u Washingtonu, u Bijeloj kući", nazivajući to "prilično interesantnom i pozitivnom idejom".

Ušakov je izrazio nadu da napetosti izazvane protjerivanjim diplomata neće ugroziti rasprave o samitu dvojice čelnika.

Trump se sastao s Putinom dva puta otkako je postao predsjednik, na samitu G20 u Njemačkoj prošlog ljeta, i kratko na azijsko-pacifičkom samitu u Vijetnamu u novembru prošle godine.

Putin je u 2005. godini posjetio Bijelu kuću kada ga je Bush pozdravio riječima "ovo je moj prijatelj", prenosi Associated Press.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'