Bosna i Hercegovina     | 03.04.2018. 15:22 |

U Tomislavgradu obilježena 26. godišnjica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 3. travnja (FENA) - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred središnjeg spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, u Tomislavgradu je danas obilježena 26. obljetnica Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Vijence su položili i svijeće ispred spomenika zapalili predstavnici Oružanih snaga BiH, izvršne i zakonodavne vlasti Hercegbosanske županije, Općine Tomislavgrad, Uprave za pitanje branitelja Hercegosanske županije te predstavnici županijskih i općinskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Prigodnu molitvu održao je vojni kapelan fra Mate Logara.

Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin kazao je kako je danas svečani dan, ne samo za branitelje iz ovog mjesta, već za cijelu hrvatsku komponentu HVO-a.

- Tijekom Domovinskog rata HVO je stao na branik domovine i zahvaljujući njima a posebno onima koji su dali svoje živote i kojima se odaje ova počast, mi smo tu danas svoji na svome -  kazao je novinarima Vukadin.

 Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Tomislavgrad Bože Radoš prisjetio se ratnih zbivanja, istaknuvši kako dosjeća ponos da je kao sudionik tog vremena sudjelovao u obrani svoga naroda.

 - Današnji položaj branitelja nije na onoj razini gdje treba biti, čini mi se da je ta populacija razdjeljena i potrebno je puno truda uložiti da se te stvari oko njih popravi, prvenstveno zakonski i da mi koji predstavljamo udruge proistekle iz Domovinskog rata trebamo zasukati rukave i staviti stvari na svoja mjesta - istaknuo je Radoš.

 Sličnog razmišljanja je predsjednik Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata HVO H-B Tomislavgrad Stipe Braovac koji je istaknuo problem sustava koji nije dovoljno pružio skrbi za pripadnike i stradalnike iz tog vromena.

 - Da nije bilo tada organiziranog HVO-a pitanje bi bilo što bi danas bilo s Republikom Hrvatskom i BiH te zato me boli činjenica da danas imamo branitelje i stradalnike iz naših redova koji nisu riješili ništa od svojih prava - naglasio je Braovac.

 Inače, središnja svečanost obilježavanja 13. obljetnice 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH i 26. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane održat će se 5.travnja u vojarni „Sinovi Posavine“ u Bukovoj Gredi (općina Orašje,) a program planiranih svečanosti, osim u Tomislavgradu održat će se u Vitezu, Sarajevu i Mostaru.

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Izabrani najbolji sportaši i sportašice Tomislavgrada

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Brnabić i članovi Vlade Srbije položili cvijeće na mjestu gdje je ubijen Đinđić

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo