Bosna i Hercegovina     | 03.04.2018. 19:07 |

Čović sa Palmerom i Cormack razgovarao o reformama i putu BiH ka EU i NATO-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović je sa vršiocem dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Evropu i Evroaziju Matthewom Palmerom i ambasadoricom SAD-a u BiH Maureen Cormack razgovarao o reformama i putu BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Čović je informirao sagovornike o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na euroatlantske integracione procese.

Na sastanku je razgovarano i o izmjenama Izbornog zakona u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, kako bi se omogućili legitimni demokratski izbori i neometano funkcioniranje institucija vlasti na svim nivoima.

Naglašena je neophodnost rješavanja tog pitanja u preostalom kratkom periodu do raspisivanja općih izbora u BiH, uz minimalne izmjene Izbornog zakona koje će zadovoljiti ustavne i međunarodne standarde, te unaprijediti ambijent za poduzimanje daljnjih reformskih aktivnosti u BiH.

Na kraju susreta član Predsjedništva BiH  Čović je pozdravio pojačanu zainteresiranost SAD-a za BiH i punu podršku očuvanju njene stabilnosti na temeljima Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i u njemu sadržanih načela jednakosti i ravnopravnosti, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništvo BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Čović čestitao Ramazanski bajram: Neka ovaj blagdan bude obilježen mirom i blagostanjem

Bećirović: BiH će pamtiti ambasadora Bonda kao jednog od najodanijih prijatelja

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!