Bosna i Hercegovina     | 03.04.2018. 19:54 |

Izetbegović primio delegaciju SEDE

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je delegaciju Pododbora za sigurnost i odbranu Evropskog parlamenta (SEDE), u čije ime je predsjedavajuća Pododbora Anna Elżbieta Fotyga zahvalila na prijemu i izrazila podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Izetbegović je izrazio zadovoljstvo posjetom delegacije i posvećenošću institucija Evropske unije nastavku evropskog puta Bosne i Hercegovine. Izrazio je zahvalnost i očekivanje da će se podrška institucija Evropske unije i država članica nastaviti i ubuduće u okviru napretka BiH, naročito u procesu stjecanja statusa kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Naglašen je značaj usvajanja strategije Evropske unije „Kredibilna perspektiva proširenja i pojačan angažman Evropske unije na zapadnom Balkanu“, u kojoj se jasno pozicionira zapadni Balkan kao dio Evrope, te naglašava otvorena perspektiva članstva u EU za sve zemlje zapadnog Balkana na osnovu pojedinačnih zasluga, uz poštivanje svih normi i provođenje potrebnih reformi.

Istaknuto je da predaja Odgovora Bosne i Hercegovine na Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji predstavlja značajan iskorak na evropskom putu naše zemlje, te završetak jedne od ključnih faza u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Теmа rаzgоvоrа bilа је i аktuеlnа pоlitičkа, sigurnosna i socioekonomska situacija u BiH, gdje su naglašeni značaj nastavka reformskog procesa i ubrzanje aktivnosti na jačanju vladavine prava i borbe protiv kriminala i korupcije kako bi se poboljšao kvalitet života građana.

Sagovornici su razmijenili misljenja o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, te izrazili opredjeljenje da se inteziviraju napori na postizanju dogovora po ovim pitanjima.

U sastavu delegacije su bili i članovi SEDE predstavnik Cristian Dan Preda, koji je ujedno AFET-ov stalni izvjestilac za BiH, predstavnik Tonino Picula, zamjenski član i predsjedavajući Delegacije za odnose s BiH, te šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Uime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića sastanku je prisustvovao Aleksandar Savović, dok je uime hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića sastanku prisustvovao savjetnik Tugomir Čuljak, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Evropski parlament poziva na 'trenutni i trajni' prekid vatre u Gazi

Evropski parlament odobrio značajan zakon o umjetnoj inteligenciji

Evropski poslanici 'duboko zabrinuti' planiranim izmjenama slovačkog krivičnog zakona

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom