Bosna i Hercegovina     | 04.04.2018. 12:40 |

Skupština KS o potvrđivanju Vlade, kandidat za premijera Adem Zolj (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 4. aprila (FENA) - Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo razmatraju Prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade KS, a za novog premijera Stranka demokratske akcije (SDA) predložila je Adema Zolja.

Podnoseći ekspoze zastupnicima Skupštine KS, Zolj je rekao da Kanton Sarajevo predstavlja politički, ekonomski, obrazovni, kulturni, administrativni i duhovni centar države Bosne i Hercegovine i njezinu glavnu integrativnu snagu.

Istakao je da će Vlada KS u svom radu poštivati načela transparentnosti rada, sigurnosti,  pravednosti, timskog rada, odgovornosti, zapošljavanja – otvaranja novih radnih mjesta.

- Red se mora uvoditi i čovjek se mora prihvatiti te dužnosti. Želim se boriti u realizaciji projekata, a za to je potreban ljudski resurs - rekao je pored ostalog Zolj i naglasio da će rad Vlade KS biti referiran na još jače reformske procese kantona u svim resorima.

Također će raditi na stvaranju povoljnijeg ambijenta za realizaciju razvojnih i kapitalnih projekata, između ostalog u oblasti saobraćajne infrastrukture, komunalne privrede, obrazovanja, razvoja turizma, javne uprave, zdravstva, zaštite okoliša....

Po njegovim riječima, veoma bitan segment djelovanja trebalo bi da bude i sigurnosna situacija u Kantonu, te je pozvao na odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije.

- U ovoj godini, naše aktivnosti će biti posebno usmjerene na realizaciju nekoliko kapitalnih projekata: početak realizacije projekta Smart city – "Sarajevo pametan Grad", uspostava elektronskog sistema za upravljanje protokolom - istakao je Zolj.

Ukoliko dobije povjerenje zastupnika SKS-a Zolj je rekao da će, pored ostalog, raditi i na završetku izgradnje Južne longitudinale, izgradnji I i IX transferzale, stvaranju uvjeta za početak izgradnje parking prostora te početak rekonstrukcije tramvajske pruge, nastavak izgradnje biciklističkih staza, te ubrzanje dinamike rekonstrukcije vodovodne mreže u Kantonu.

Prema prijedlogu, ministri u Vladi će, ukoliko zastupnici odluče, ostati isti, kao i u prethodnoj postavci.

Tako će ministar Mario Nenadić i dalje biti na čelu Ministarstva pravde i uprave, Čedomir Lukić – Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i okoliša, Senad Hasanspahić – Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, Mujo Fišo – Ministarstvo saobraćaja, Vedran Mulabdić – Ministarstvo unutrašnjih poslova, Muharem Šabić - Ministarstvo privrede. 

Također, ministar Jasmin Halebić ostao bi na čelu Ministarstva finansija, Zilha Ademaj – Ministarstvo zdravstva, Elvir Kazazović – Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade, Mirvad Kurić – Ministarstvo kulture i sporta, Amela Dautbegović – Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Muharem Fišo – Ministartvo za boračka pitanja.

Skupština Kantona Sarajevo je 19. marta izglasala nepovjerenje Vladi KS-a koju je predvodio Elmedin Konaković. Za taj prijedlog glasalo je 20 zastupnika, tri su bila 'protiv', dok je 11 zastupnika bilo suzdržano.

Pogledajte http://fena.ba/video/1614

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1PemwwQj2Emk1Op_0X-afr5ERprc7zoDj?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Skupština KS jednoglasno podržala izbor novih laureata priznanja Kantona Sarajevo

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta