Bosna i Hercegovina     | 04.04.2018. 14:17 |

Na području Srebrenice tokom 2017. deminirano 155.810 metara kvadratnih

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 4. aprila (FENA) - Na području Srebrenice registrirano je 86 minski sumnjivih površina, a tokom prošle godine na području ove općine deminirano je 155.810 metara kvadratnih površine - podaci su Civilne zaštite Općine Srebrenica. 

U procesu deminiranja na tom području pomažu Oružane snage BiH i Norveška narodna pomoć, a u posljednjih nekoliko godina uključila se i Ambasada SAD-a.

- Ove godine još nemamo potvrde hoće li biti deminiranja na području naše općine. Napravili smo listu prioriteta za deminiranje, pa ćemo vidjeti šta će biti deminirano. To ne zavisi od nas, jer kao općina nemamo sredstava za deminiranje. Vjerujem da će donatori prepoznati važnost i da će deminiranje biti nastavljeno - rekao je Feni samostalni stručni saradnik u Civilnoj zaštiti Općine Srebrenica Hasudin Mustafić. 

Kako kaže, nerijetko stanovnici s ovom područja otkriju neeksplodirana ubojna sredstva, te to prijave civilnoj zaštiti ili policiji.

- Svake godine pronađemo u prosjeku 30 do 40 neeksplodiranih ubojnih sredstava. Na svu sreću, svih ovih godina nismo imali povrijeđenih od mina ili neekslpodiranih ubojnih sredstava. Imamo dobru saradnju s lokalnim stanovništvom - ističe Mustafić.

Na Međunarodni dan borbe protiv mina, koji se obilježava 4. aprila, Mustafić poručuje da građani uvijek mogu dobiti potrebne informacije ili ako primjete nešto sumnjivo mogu to prijaviti civilnoj zaštiti ili policijskoj stanici u Srebrenici. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom