Bosna i Hercegovina     | 04.04.2018. 14:39 |

Mahmutbegović uputila apel na oprez od mina svim građanima BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. aprila (FENA) - U povodu Međunarodnog dana borbe protiv mina, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović uputila je apel na oprez svim građanima Bosne i Hercegovine, posebno tamo gdje su označena još uvijek minama zagađena područja.

U BiH je 129 općina/gradova zagađeno minsko-eksplozivnim sredstvima.

- Svjesni smo da i 23. godine nakon ratnih dejstava u BiH, stradaju nevini ljudi od posljedica aktiviranja minsko-eksplozivnih sredstava. Oko 1.000 kilometara kvadratnih zemljišta koje nije nije očišćeno i oko 80.000 eksplozivnih sredstva, ugrožavaju svakodnevno živote i sigurnost više od pola miliona stanovnika BiH - kazala je Mahmutbegović.

Naglasila je da i danas, na Međunarodni dan borbe protiv mina, treba upozoriti da je BiH jedna od najzagađenijih zemalja minama u svijetu te apelovati da dekontaminacija treba biti prioritet u radu bh vlasti.

- Mine ne biraju i zato stradaju djeca, muškarci i žene ali i demineri. Uz ovaj dan posebnu zahvalnost treba uputiti upravo ovim hrabrim ljudima koji radeći svoj posao, konstantno izlažu svoj život kako bi zaštitili živote drugih. Zato treba poduzeti sve potrebne mjere da im se olakša posao, uložiti više finansijskih sredstava kako bi se unaprijedile metode i ubrzalo deminiranje, čišćenje minskih polja, uklanjanje i uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava u BiH - istakla je Mahmutbegović, saopćeno je iz kabineta potpredsjednice FBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promocija projekta pomoći preživjelima od mina (VIDEO)

Na području Brčko distrikta BiH uklonjena veća količina eksplozivnih naprava

Brčko drugi grad u BiH po očišćenoj teritoriji od mina

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana