Bosna i Hercegovina     | 04.04.2018. 16:38 |

Reis Kavazović održao predavanje studentima na IUS-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. aprila (FENA) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je posjetio Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS).

Reisu-l-ulemu Kavazovića i njegovu delegaciju dočekali su vršioc dužnosti rektora Ahmet Yildirim i predsjednik "Fondacije za razvoj obrazovanja" Sarajevo Hasan Topaloglu, koji su izrazili zadovoljstvo na dosadašnjoj odličnoj saradnji između Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Kavazović je održao predavanje studentima i profesorima na IUS-u pod nazivom "Identitet muslimana: izazovi u današnjoj Evropi".

U svom predavanju je naglasio više važnih aspekata muslimanskog identiteta i napomenuo studente da su oni ti koji treba da rješavaju probleme u savremenoj Evropi.

 - Je li cjelovita slika islamskog svijeta u nama ostala samo u fragmentima, razbacana po nacionalnim tradicijama, nešto kod Turaka, nešto kod Arapa, nešto kod Iranaca, Indijaca, Malajaca, Afrikanaca, Bošnjaka i Albanaca? Zbog čega se bojimo da umjesto cjelovite slike našeg svijeta sastavimo mozaik u kome će svaki detalj biti sačuvan i uklopljen u veliku postavku koja će govoriti nama ko smo, a i drugima o nama kakvi smo? Puno je pitanja pred nama, a posebno vama mladim ljudima, na koja ćete morati davati odgovore u skoroj evropskoj budućnosti - rekao je Reisu-l-ulema Kavazović.

Napomenuo je publiku da priča o bosanskim muslimanima još uvijek nije u potpunosti ispričana.

- U izgradnji svoje kulture i tvorbi svoje tradicije, bosanski muslimani su se našli na najstrmijoj i najdužoj uzbrdici, koja se nije pojavila kod nijednog drugog evropskog naroda. Naša tradicija još nije u potpunosti predstavljena, naša priča još nije do kraja kazana. No, uprkos tome, mi smo se uvijek osjećali slobodnim u atmosferi evropskih tekovina, onako kako su se nekada osjećali slobodni Atinjani u svojoj Atini - rekao je Reisu-l-ulema Kavazović.

 Također, Reisu-l-ulema je još jednom naglasio da su bosanski muslimani, bez ikakve sumnje, dio Evrope.

- Sudbina nas bosanskih muslimana je neraskidivo vezana za cjelovito muslimansko biće u Evropi. Naša generacija ušla je u život s prevelikim teretom i izazovima. Slutim da će muslimanski duh Evrope, koji traga za svojim korijenima, skončati u bosanskom duhu islama, jer mu je on jedino autentično i živo ishodište na koje se može pozvati. To bi nas bosanske muslimane trebalo učiniti još odgovornijim da čuvamo svoj identitet i svoju slobodu i da imamo racionalan kritički pristup svim stvarima i pojavama - zaključio je Reisu-l-ulema Kavazović.

 Predavanje je organizovao Studentski parlament Internacionalnog univerziteta u Sarajevu u okviru projekta SPIUS Talks.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Reisu-l-ulema Kavazović posjetio Medžlis Olova

Promo

M:tel: Nova ponuda odličnih telefona

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude