Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 04.04.2018. 20:29 |

Tuzla - U Behram-begovoj medresi promovirana Monografija sarajevskog FIN-a

FENA

TUZLA, 4. aprila (FENA) - Monografija Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, koja je objavljena u povodu četiri decenije rada i postojanja ove ustanove promovirana je večeras u amfiteatru Behram-begove medrese u Tuzli u organizaciji ove obrazovne ustanove, te Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

O monografiji su govorili dekan Fakulteta islamskih nauka prof. dr. Zuhdija Hasanović, prof. dr. Ahmet Alibašić, dr. Mensur Husić i dr. Edin Peštalić.

Dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Zuhdija Hasanović istaknuo je, da povijest islamskog obrazovanja na bh. prodstorima traje stoljećima.

Kvalitetno islamsko obrazovanje se stiče kako u odgojno-obrazovnim ustanovama - medresama, tako i na naučnoobrazovnim ustanovama, fakultetima, konstatirao je.

Napomenuo je da u okviru IZ-a u BiH postoje četiri fakulteta, a osim sarajevskog Fakulteta islamskih nauka, postoji i Islamski pedagoški fakultet u Zenici i Bihaću, te Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.

Tvrdi da u BiH postoji veliko interesovanje za studij islamskih nauka, ističući da se Fakultet islamskih nauka prepoznaje i kao adresa na kojoj su se mogli školovati islamski kadrovi - imami i vjeroučitelji za evropske države.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović ocijenio je da je Fakultet islamskih nauka u Sarajevu prestižna obrazovna institucija u ovom dijelu svijeta, jedinstvena po svojim ciljevima, planovima i programima.

- Doista naš narod i ova zemlja mogu biti ponosni na taj fakultet. On  djeluje u Sarajevu, a podjednako je njegova misija važna za sve muslimane u našoj domovini, i izvan domovine, u dijaspori. S obrazovanjem i etikom na ovom fakultetu možemo vrlo smjelo ići u budućnost, kazao je Fazlović.

Smatra da ova monografija ukazuje na svijetlu tradiciju obrazovanja u BiH među Bošnjacima u ovom dijelu svijeta.

 Monografija je objavljena u suizdavaštvu s El-Kalemom - Izdavačkim centrom Rijaseta Islamske zajednice u BiH, a u njoj autori govore o nastajanju, razvoju i nastavno-naučnom, te  istraživačkom djelovanju ovog fakulteta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Svečanom akademijom obilježena 30. godišnjica obnove rada Behram-begove medrese u Tuzli (VIDEO)

Svečanom akademijom obilježena 30. godišnjica obnove rada Behram-begove medrese u Tuzli

Behram-begova medresa domaćin seminara za profesore i nastavnike engleskog jezika

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'