Bosna i Hercegovina     | 05.04.2018. 11:49 |

Obilježavanje 73. godišnjice ulaska partizanskih jedinica u Sarajevo

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Polaganjem vijenaca na spomen-obilježja i prigodnim programom u Domu kulture na Vratniku, danas se obilježeva 73. godišnjica ulaska prvih partizanskih jedinica, kroz Višegradsku kapiju, tokom oslobođenja Sarajeva 5. aprila 1945. godine.

- Danas se navršila 73. godišnjica od ulaska prve partizanske jedinice, 16. muslimanske narodnooslobodilačke udarne brigade u okupirano Sarajevo, pred kraj Drugog svjetskog rata. Tačnije 5. aprila 1945. kroz Višegradsku kapiju su ušli partizani da oslobode grad Sarajevo od fašista - kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Upravnog odbora Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Općine Stari Grad Mirsad Hajdar te podsjetio  da su Sarajevo oslobodili borci različitih nacionalosti.

Hajdar je istakao da se na Višegradskoj kapiji danas okupljaju antifašisti iz cijele regije i da je to internacionalni skup.

- Dolaze nam gosti iz Slovenije, Srbije, Crne Gore i iz gradova BiH i očekujem da će biti oko 300 učesnika - kazao je Hajdar.

Programom obilježavanja godišnjice ulaska partizanskih jedinica u Sarajevo predviđeno je polaganje vijenca na spomen-ploču narodnog heroja Mustafe Dovadžije, spomen-obilježje borcima narodooslobodilačkog rata 1992. - 1995. te Spomen-ploču na Višegradskoj kapiji.

U Domu kulture Vratnik bit će upriličeno obraćanje općinskog, kantonalnog i predstavnika Grada Sarajeva, koji će govoriti o značaju 5. i 6. aprila. Nakon toga bit će organiziran i prigodan kulturno-zabavni program.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Peti april i zvanično utvrđen kao Dan početka opsade Sarajeva 1992.-1995.

Obilježavanje godišnjice ulaska partizanskih jedinica u Sarajevo 5. aprila

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta