Ekonomija     | 05.04.2018. 11:49 |

Seminar za obuku turističkih vodiča u "Jevrejskoj turi" u Sarajevu

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Seminar za obuku turističkih vodiča koji će biti angažirani u tzv. Jevrejskoj turi, osmišljenoj za upoznavanja zainteresiranih turista s kulturnim naslijeđem Jevreja u Bosni i Hercegovini, organiziran je u Sarajevu.

Organizator je Udruženje „Hagada“ čiji je cilj očuvanje jevrejske kulture i tradicije te promocija turističkih potencijala u cilju pružanja kvalitetne i sveobuhvatne informacije posjetiteljima Sarajeva. Dosad su educirana dva vodiča, za engleski i hebrejski jezik, iz Jevrejske zajednice u BiH.

Tim projektom, Sarajevo se prvo na Balkanu stavlja na mapu velikih gradova koji imaju organiziranu turističku ponudu „Jevrejska tura“, kao što je imaju Prag, Krakov, Beč, Budimpešta.

- Broj turista koji dolaze u Sarajevo veći je iz godine u godinu i potreban je veći broj vodiča u tzv. Jevrejskoj turi. Ovo je mnogostruko važno za sam grad jer priča o Sarajevu je nezamisliva i bez priče o sarajevskim Jevrejima, sinagogama, Hagadi, o jedinstvenom groblju u Evropi - ističu između ostalog iz Udruženja "Hagada".

Edukaciju o sarajevskim Jevrejima su finansijski pomogli Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Predstavništvo Fondacije Konrad Adenaur Stiftung. Udruženje su u ovom projektu podržale turističke agencije „Insider“ iz Sarajeva i „Fortuna“ iz Mostara. Sarajevska razvojna agencija (SERDA) uključila se također u projekat jer smatra da edukacija turističkih vodiča grada doprinosi prvenstveno jačanju njegove ponude.

Turistički obilazak u Jevrejskoj turi, po riječima licenciranog vodiča Edina Baždarevića, započinjat će na Baščaršiji jer je organizatorima cilj upoznati učesnike s historijom Sarajeva općenito kako bi bolje shvatili mjesto i ulogu jevrejskog naslijeđa unutar cjelokupne baštine.

Iznad Baščaršije je jedna od prvih mahala Jevreja, a učesnike očekuje i obilazak Sarača, upoznavanje sa zanatima kakvi su od davnina njegovani u Sarajevu i od kojih su neke donijeli upravo Sefardi po progonu s Pirinejskog poluotoka.

Turistička Jevrejska ruta vodi učesnike i do Velike avlije gdje je izgrađen prvi jevrejski hram u Sarajevu, kao i Sijauš-pašin han koji je izgorio u požaru, kada je oštećena i sinagoga u kojoj je danas Muzej Jevreja.

Jevrejska ruta podrazumijeva također upoznavanje sa stradanjem Jevreja tokom Drugog svjetskog rata, u periodu holokausta i Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Podrazumijeva i prolazak učesnika ture kroz ulicu Ćemaluša u kojoj je nekad bilo mnoštvo jevrejskih dućana. Na taj način će vodiči upoznati turiste s periodom dolaska Aškenaza, što podrazumijeva posjetu objektu današnjeg Bosanskog kulturnog centra odnosno najveće sinagoge.

Nezaobilazan dio Jevrejske ture su posjeta Zemaljskom muzeju BiH prvenstveno zbog vrijednog manuskripta Hagade, kao i odlazak na najveće jevrejsko groblje u jugoistočnoj Evropi na kojem je i grob te nadgorbni spomenik Zeki-efendije, jedinstven među svim nadgrobnim spomenicima Jevreja na svijetu po natpisu na hebrejskom jeziku, latinici i arabici.

Po riječima vodiča, interes turista za Jevrejsku turu stalno raste, a potencijalni klijenti su najčešće sami Jevreji iz Izraela i Sjedinjenih Američkih Država, moguće i iz Francuske.

Jevreji Sefardi žive u Sarajevu gotovo 500 godina i sobom su donijeli iz Španije i Portugala jezik, pjesme, kuhinju. Dio njihovog naslijeđa neodvojivi je dio kulture Sarajeva, primjerice originalna melodija sefardske sinagogalne pjesme u sevdalinki „Kad ja pođoh na Bentbašu“.

Udruženje „Hagada“ osnovano je da sačuva i promovira jevrejsku kulturu i tradiciju. Zbog svih tih tazloga, kao i nemjerljivog doprinosa Jevreja kulturnom, urbanom i privrednom razvoju grada, pokrenuta je inicijativa edukacije turističkih vodiča u Sarajevu, ističu iz Udruženja „Hagada“.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Info eTwinning dani u Sarajevu i Mostaru

Evropski džudo kup za juniore - Sofija Pajić osvojila zlato za BiH, Lana Bjelica bronzana

Svečana akademija u Vijećnici - Nezavisnost BiH se čuva, održava i jača na svakom pedlju zemlje

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom