Kultura     | 05.04.2018. 13:34 |

U sarajevskoj Vijećnici otvorena izložba 'Uspinjača'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) – Izložba "Uspinjača" posvećena Trebevičkoj žičari otvorena je danas u Vijećnici povodom 6. aprila, Dana Grada Sarajeva, a autorice su kustosice Muzeja Sarajeva Aida Sulejmanagić, Amra Madžarević i Žanka Dodig. 

Postavka hronološki obuhvata period od izgradnje prve žičare 1959. godine, koja je povezivala Bistrik sa Vidikovcem na Trebeviću.

Prikazano je vrijeme kada je Trebevićka žičara živjela punim životom, nijemo slušala zaljubljene, podnosila teret zabrinutih, ponosno pokazivala panoramu grada, tiho odlazila i dolazila sa Trebevića...

Direktor JU Muzej Sarajevo Mirsad Avdić je kazao da izložba slijedi priče o planini Trebević, izletima, planinarenju, sankanju, spuštanju niz padine Trebevića, olimpijadi, uništvanju žičare i njenih stanica, kao i ponovnoj izgradnji.

Dio izložbe nazvan "Tama" prikazuje vrijeme agresije na Sarajevo i BiH, kada je žičara 'ubijena' kao i njen čuvar Ramo Biber.

- To je šira slika žičare koja je bila simbol grada, a izložba završava i pričom ponovne izgradnje, ljudima koji su bili najveći donatori poput Edmonda Offermana – rekao je Avdić.

Ideja je da izložba, nakon Vijećnice, bude postavljena i na polaznoj stanici žičare.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Svečani defile kulturno-umjetničkih društava za Dan grada Sarajeva (VIDEO)

Bećirović: Vučić ponovo negira genocid i spušta se na nivo ispod civilizacijskih vrijednosti (VIDEO)

Lendo: Dužnost generacija da čuvaju sjećanje na one koji su dali živote u odbrani Sarajeva

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!