Bosna i Hercegovina     | 05.04.2018. 14:20 |

U Mostaru otvoren Muzej žrtava rata i genocida 1992.-1995.

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 5. travnja (FENA) – Muzej žrtava rata i genocida 1992.-1995., čija je misija sjećanje na sve žrtve i ono što se događalo u tom razdoblju u BiH, otvoren je u četvrtak u Mostaru.

Riječ je o prvom muzeju ovakve vrste na području Hercegovine i grada Mostara, odnosno drugom projektu ovakve vrste u BiH jer je 2016. godine u Sarajevu otvoren Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995.

Muzej su otvorili ministar obrazovanja, znanosti i kulture Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Rašid Hadžović i jedan od preživjelih logoraša Ismet Ovčina.

Ukazujući na značaj projekta, ministar Hadžović je podsjetio kako je misija ovoga muzeja kultura sjećanja i borba protiv zaborava, kao i da muzej ima edukativni značaj za buduće generacije.

- Ono što se ne zapiše i ne ispriča, ili naslijedi od prethodnika, to se nije ni dogodilo. Jedna generacija pamti i sa sobom nosi u mezar, a ako ostanu tragovi onda će i sljedeće generacije moći nešto naučiti od svojih prethodnika - poručio je ministar Hadžović.

- Želja nam je bila da dokumentiramo i istaknemo sve zločine koji su se dogodili u BiH od '92. do '95. godine - poručio je Jasmin Mešković, jedan od organizatora postavke Muzeja.

Po njegovim riječima, Muzej svojim postavkama pokriva cijelo područje BiH, odnosno sadrži više od 100 fotografija, zatim pisma, predmete  s kojima su vršene torture i mučenja žrtava svih kategorija u BiH te osam dokumentarnih filmova.

Istaknuo je kako Muzej nije sastavni dio Saveza logoraša u BiH te da je postavka proizišla samoinicijativno. Mišljenja je kako je država BiH trebala ovakav muzej otvoriti odmah poslije prestanka ratnih događanja u BiH.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Mostar: Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju okupit će 300 sudionika iz regije

U petak počinju programi manifestacije 'Dani mevluda i zikra'

Ukrajinski gradonačelnici u BiH uče o poslijeratnoj obnovi gradova (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta