Bosna i Hercegovina     | 06.04.2018. 13:39 |

USAID-ov program donirao 620.000 dolara za nezavisne medijske sadržaje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. aprila (FENA) - USAID-ov Program osnaživanja nezavisnih medija (IMEP) dodijelio je bespovratno 620.000 dolara za 23 medijska projekta.

Ceremonija dodjele grantova održana je u prostorijama Centra za promociju civilnog društva (CPCD), a ugovore su potpisali TV1, portal radiosarajevo.ba, magazin Start BiH, portal impulsportal.net, portal avangarda.ba, portal buka.com/BukaTV, portal analiziraj.ba, portal žurnal.info, saopćeno je iz CPCD-a.

Pet partnerskih projekata je također dobilo grantove: Udruženje 'Zašto ne?' i Oslobođenje, Centar za građansku suradnju i portal žurnal.info; Mediacentar, Centar za istraživačko novinarstvo i portal bljesak.info, Transparency International u BiH i portal capital.ba, Centar za slobodno novinarstvo i magazin Faktor.

Grantove su dobili i pojedinci, građani novinari i novinari: Darko Udovičić, Jelena Kalinić, Ramo Hirkić, Adin Mulagić, Ornela Čolić, Faruk Vele, Edib Bajrović, Hana Kazazović, Hajrudin Redžović i Aldin Alić.

Program osnaživanja nezavisnih medija je program Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) putem kojeg će do 2021. godine medijima i novinarima u BiH biti dodijeljeno ukupno tri miliona dolara za proizvodnju nezavisnog medijskog sadržaja, kao i za razvoj kritičkog mišljenja.  

IMEP dodatno omogućava i besplatnu pravnu zaštitu novinarima i medijskim organizacijama izloženim klevetama, nasilničkom ponašanju ili uznemiravanju. 

Ovaj petogodišnji USAID-ov projekt implementira Centar za promociju civilnog društva u partnerstvu s Otvorenom mrežom.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

Pametna klupa poklon Gradu Ljubuškom

USAID pomaže kompanije u pripremi za ISO certifikaciju 

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo