Bosna i Hercegovina     | 06.04.2018. 19:27 |

Omerbašić potpisao pristupni Protokol o saradnji bošnjačkih nacionalnih vijeća

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 6. aprila (FENA) - Pristupni Protokol o međusobnoj saradnji i razumijevanju bošnjačkih nacionalnih vijeća potpisao je danas u Sarajevu u prostorijama Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i predsjednik Koordinacije županijskih vijeća, Vijeća Grada Zagreba i predstavnika za županije bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj.  

Na ovaj način se, kako je istaknuto, doprinosi institucionalnoj saradnji između bošnjačkih vijeća koja su formirana u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

VKBI je potpisao Protokol o međusobnoj saradnji i razumijevanju sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem iz Srbije sa sjedištem u Novom Pazaru i Bošnjačkim vijećem iz Crne Gore 23. decembra prošle godine. U međuvremenu je usaglašeno da Protokolu pristupi i Koordinacija županijskih vijeća koje predstavlja Bošnjake u Republici Hrvatskoj.   

- Mi smo već davno osjetili potrebu da se povezujemo i cilj nam je da se veze među ljudima uspostave i ojačaju. Okupljamo stručnjake svih profila ekonomiste, pravnike, istoričare, kulturne radnike, tako da saradnju možemo razvijati u raznim oblastima  - kazao je predsjednik UO VKBI Enver Imamović.  

Koordinacija županijskih vijeća, kako je kazao Omerbašić, osnovana je prije dvije godine da bi se doprinijelo boljem povezivanju svih Bošnjaka u Hrvatskoj.

-  Prihvatili smo poziv na saradnju sa VKBI i ovo je prvi put da imamo partnera u BiH sa kojim možemo razmjenjivati ideje, saznanja i iskustva  - naveo je Omerbašić.

Sva ova bošnjačka vijeća će, kako je istaknuto, u narednom periodu raditi zajednički, a 21. aprila je zakazana prva sjednica Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Pokušavajući izbjeći privođenje skočio s prvog kata kuće i poginuo

Anušić: Hrvatski piloti dovest će u četvrtak prvih šest Rafala

Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta