Bosna i Hercegovina     | 06.04.2018. 20:12 |

U Mostaru obilježena 26. obljetnica HVO-a

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 6. travnja (FENA) - U sklopu obilježavanja 26. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i 13. obljetnice utemeljenja 1. pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH u petak su u Mostaru položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima.

Vijence je položilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem, izaslanstvo ratnih zapovjednika HVO-a na čelu s generalom Stankom Soptom te izaslanstvo Oružanih snaga BiH na čelu s brigadnim generalom Ivicom Jerkićem.

Nakon toga u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače upriličena je tribina "HVO - jučer, danas, sutra".

- HVO je bilo vrhovno obrambeno tijelo hrvatskog naroda u Herceg-Bosni, koje je imalo na strategijskoj razini, odnosno na razini BiH svoj glavni stožer i općinske stožere na lokalnoj razini. HVO je izraz svijesti hrvatskog naroda u potrebi da se brani u BiH koja je u to vrijeme bila izložena agresiji - kazao je ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rada u BiH Željko Raguž.

Po njegovim riječima, danas je HVO kroz 1. pješačku gardijsku pukovniju dio Oružanih snaga BiH, kao što su i druge dvije pukovnije druga dva naroda u BiH.

- U oblasti obrane postoji ravnopravnost Hrvata u odnosu s Bošnjacima i Srbima, i to bi trebao biti uzor za sve druge oblasti života u BiH - ocijenio je Raguž.

Ministar branitelja Zapadnohercegovačke županije Mladen Begić podsjetio je na ratna zbivanja na Kupresu 1992. i 1994. godine i govorio o spremnosti HVO-a 1992. godine u odupiranju Jugoslavenskoj narodnoj armiji i paraformacijama, te o pripremama za osloboditeljske operacije HVO-a.

O odnosu današnjeg pravosuđa prema pripadnicima HVO-a Begić nije htio govoriti, istaknuvši kako može govoriti samo o vojnom aspektu jer je i sam bio sudionik ratnih zbivanja.

Inače, tribinu u Mostaru organizirao je Hrvatski studentski politološki forum u suradnji s Hrvatskim dokumentacijskim centrom Domovinskog rata u BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo