Svijet     | 06.04.2018. 22:54 |

Zbog povlačenja trupa iz Sirije "napet" razgovor između Trumpa i Netanyahua

FENA Internet

WASHINGTON, 6. aprila (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump obavio je napet razgovor s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom.


Taj razgovor je obavljen zbog izraelske zabrinutosti da će se SAD povući iz Sirije i omogućiti izraelskim neprijateljima da se još bolje učvrste u toj susjednoj zemlji, prenijeli su izraelski mediji.

U zvaničnom saopćenju Netanyahuovog kabineta razgovor koji je vođen u srijedu opisan je drugačije i navedeno da je Netanyahu zahvalio Trumpu na njegovoj posvećenosti sigurnosti Izraela. 

Nije pomenuta nikakva napetost između dva lidera koji se inače smatraju vrlo bliskim, već je navedeno da je "premijer Netanyahu govorio s predsjednikom Donaldom Trumpom o regionalnom razvoju i Iranu". 

Izraelski mediji navode pozivajući se na izjave američkih zvaničnika, da je veliki dio Netanyahuovog razgovora s američkim predsjednikom bio posvećen namjeri povlačenja snaga SAD iz Sirije. 

Trump je najavio svojim savjetnicima, kako je objavljeno, da on želi da se svi vojnici povuku u roku od šest mjeseci, rekla su tri zvaničnika SAD, a da finale bude pred izbore na pola mandata. 

Međutim, Trump nije dao formalnu naredbu o povlačenju 2.000 vojnika koji su trenutno u Siriji, niti je javno objavio rok, osim što je rekao da će se SAD povući čim posljednji borci Islamske države budu pobijeđeni. 

U tom svom ishitrenom potezu Trump je usamljen. Pentagon, State department i CIA su duboko zabrinuti za posljedice u slučaju da SAD iza sebe ostave vakuum u Siriji. 

Zabrinut je i Izrael i arapski lideri, kao i druge nacije u koaliciji koju predvode SAD, prenosi B92.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo