Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 07.04.2018. 12:54 |

U Istanbulu počela međunarodna konferencija o islamofobiji

FENA Internet

ISTANBUL, 7. aprila (FENA) – U Istanbulu je počela međunarodna konferencija o islamofobiji, tokom koje će učesnici razgovarati o strategijama i politici borbe protiv islamofobije.

Trodnevnu konferenciju, koja je počela u petak, organizira Centar za Islam i međunarodna pitanja na istanbulskom Univerzitetu Sabahattin Zaim.

Tema konferencije je „Kontekstualizacija islamofobije: Utjecaj na kulturu i međunarodnu politiku“.

Učesnicima konferencije se obratio Mehmet Gormez, bivši čelnik Direkcije za vjerska pitanja Turske, koji je govorio o ulozi muslimanskih učenjaka u borbi protiv islamofobije.

Salman Sayyid sa Univerziteta u Leedsu, koautor knjige „Razmišljanje o islamofobiji: Globalne perspektive“, za Anadoliju je kazao da su ljudi dugo vremena vjerovali da islamofobija predstavlja samo loš odnos prema muslimanskim manjinama.

- Ono što vidimo da se dešava u Evropi i Sjevernoj Americi, ali rekao bih i širom svijeta, jeste da islamofobija postaje sredstvo mijenjanja odnosa između građana i njihovih vlada – dodao je.

U Evropskom izvještaju o islamofobiji registrovano je 908 krivičnih djela, od verbalnih i fizičkih napada do pokušaja ubistva, protiv muslimana u Njemačkoj, zatim 664 u Poljskoj, 364 u Holandiji, 256 u Austriji, 121 u Francuskoj, 56 u Danskoj i 36 u Belgiji.

- Ono što zabrinjava jeste da islamofobija više nije ograničena na mjesta u kojima žive muslimanske manjine. To je sada globalni diskurs, globalni fenomen. Tako na primjer imate zemlje poput Angole, gdje jedva da uopće ima muslimana, a gdje vlasti pokušavaju zatvoriti džamije – kazao je Sayyid.

Fokus ove konferencije u Istanbulu, u kojoj učestvuju stručnjaci iz Turske i drugih zemalja, jeste islamofobija u kulturi, društvu, politici i međunarodnim odnosima.

Cilj konferencije je pokrenuti diskusiju o „strategijama i politikama koje trebaju biti usvojene i ostvarene kako bi bile umanjene štetne posljedice islamofobije,“ navedeno je na web stranici Univerziteta Sabahattin Zaim.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana