Bosna i Hercegovina     | 07.04.2018. 13:28 |

Građani podržali uličnu akciju za formiranje Centra za limfedem (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 7. aprila (FENA) – Članice Udruženja „Renesansa“  na Dan narcisa, koji simbolizuje borbu protiv raka dojke, upozorile su donosioce odluka u Bosni i Hercegovini da je potrebno formirati Centar za limfedem kako bi se svi oboljeli mogli liječiti od limfedema, a ne samo oni koji imaju novac.

- Sada je to moguće u privatnim klinikama, koje zbog visokih troškova liječenja nisu dostupne svim slojevima društva. Zato smo organizirali uličnu akciju „Tražimo Centar za liječenje limfederma“ tokom koje će danas do 15.00 u ulici Ferhadija biti moguće da građani kupovinom  određenih predmeta i narcisa doniraju sredstva  – kazala je v.d. predsjednica Udruženja „Renesansa“ Senka Fejzović.

Četrdesetšest posto oboljelih od malignih oboljenja imaju problem sa limfedemom, a u Federaciji BiH postoji samo jedna doktorica i viši fizioterapeut u Domu zdravlja Saraj-polje, te bolesnici veoma dugo čekaju na tretman.

Oni se suočavaju, kako kaže Fejzović, sa velikim problemom limfedema, koji se ogleda u oticanju šake, ruke, noge ili lica i stvaranja jakih bolova pa pacijenti traže da im se odsjeku ruke i noge. To je neizliječiva bolest, koja se može samo zaliječiti i umanjiti tegobe. 

Na formiranje Centra za limfedem ukazano je i na nedavnom sastanku koji je organizirala potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

Tom prilikom je kantonalna ministrica zdravstva Zilha Ademaj obećala, kako podsjeća Fejzović, sredstva za edukaciju kadra za liječenje limfedema.

- Međutim, to je tek nedavno stavljeno na listu usluga u Federaciji BiH i veoma je malo vrednovana kao najjednostavnija a traje sat i po. Moramo nekako motivisati one koji će raditi da prihvate ovu novu edukaciju i rad – poručila je Fejzović.

Dan narcisa je dan kada žene oboljele od raka dojke obilježavaju novi početak života. Tome putem youtube kanala  „Pobijedit ću karcinom“ doprinosi  članica Udruženja „Renesansa“ Enida Glušac.

- Na taj način ženama, posebno iz ruralnih sredina, gdje je rak dojke među tabu temama, poručujemo da nisu same u toj bolesti i da se ne bore u tišini. Sve žene oboljele od raka dojke spadaju u rizičnu grupu oboljelih od limfedema – rekla je Glušac građanima tokom ulične akcije „Tražimo Centar za liječenje limfederma“, kojom je ujedno obilježen 7. april Svjetski dan zdravlja.         

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1627

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1CFI6ejhUoRZiHEhrJvlS_Z77IW7LXfI3?usp=sharing

                                                        

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Nosivi ultrazvučni skener mogao bi ranije otkriti rak dojke

INZ i MUP ZDK na 8. mart promovirali Preventivni program ranog otkrivanja promjena na dojkama

U Starom Gradu prvi Centar za osnaživanje žena oboljelih od raka dojke u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo