Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 07.04.2018. 13:40 |

Eksperti UN-a pozivaju na nezavisnu istragu ubistava Palestinaca na protestima

FENA Internet

ŽENEVA, 7. aprila (FENA) – Eksperti Ujedinjenih nacija za ljudska prava osudili su ubistva 19 i ranjavanja više stotina palestinskih demonstranata u blizini ograde u Gazi tokom posljednje dvije sedmice, te pozivaju međunarodnu zajednicu da provede nezavisnu i objektivnu istragu postupaka izraelskih vlasti prema demonstrantima.

- Mi ponavljamo poziv generalnog sekretara UN-a na nezavisnu i transparentnu istragu incidenata u Gazi kako bi odgovorni bili kažnjeni. Mi također tražimo od čelnika s obje strane da učine sve što je u njihovoj moći da spriječe nova ranjavanja i smrti – navedeno je u izjavi eksperata UN-a, izvještava WAFA.

Eksperti su izrazili duboku zabrinutost navodima da je izraelski ministar odbrane izjavio da neće biti nikakve istrage izraelskih postupaka.

- Međunarodno pravo strogo ograničava korištenje sile od službenika za provođenje zakona. (...) Izrael uporno ignoriše zahtjeve međunarodne zajednice da istraži i procesuira mnogobrojne navode o ubistvima koja su počinile snage sigurnosti – kazali su eksperti za ljudska prava.

Također navode da su ta ubistva i nanošenje teških povreda zaštićene populacije grubo kršenje Četvrte ženevske konvencije, te podsjećaju izraelske vlasti da mirni protesti predstavljaju korištenje legitimnog prava na slobodu izražavanja, okupljanja i udruživanja.

- Izrael, kao okupatorska sila, ima obavezu da štiti i poštuje ljudska prava Palestinaca koji žive u okupiranoj Gazi – kazali su eksperti.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Turk 'užasnut' uništavanjem bolnica u Gazi i masovnim grobnicama u zdravstvenim ustanovama

De Domenico: UN se još bore da spriječe glad u Pojasu Gaze

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta