Bosna i Hercegovina     | 10.04.2018. 12:25 |

Općina Stari Grad sufinansira sanaciju stepeništa Muzeja "Alija Izetbegović"

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - Općina Stari Grad sufinansirat će projekt sanacije vanjskog stepeništa Javne ustanove Muzej "Alija Izetbegović".

Ugovor o finasiranju ovih radova potpisali su općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i direktor Muzeja Adnan Žiško.

Po riječima načelika Hadžibajrića, Općina Stari Grad je u zadnjih sedam-osam godina na različite načine učestvovala u pomaganju rada Muzeja.

- Ove godine smo izdvojili sredstva u visini 10.000 KM. Ako se uzme u obzir zadnjih pet-šest godina taj iznos bi se popeo na nekih 35 do 40 hiljada KM. Ovom prilikom želim da naglasim da su se u zadnje vrijeme uključile još dvije općine za pomoć muzeju, ali do tog perioda mi smo bili jedina općina koja pokušavala održati u životu muzej, koji je otvoren 2007. godine. U svakom slučaju, mi ćemo i dalje stajati na dispoziciji kada je u pitanju pomoć Muzeju - kazao je Hadžibajrić. 

Direktor Muzeja Adnan Žiško izrazio je zadovoljstvo zbog kontinuirane saradnje s Općinom Stari Grad i načelnikom Hadžibajrićem. 

- Muzej će ove godine obilježiti 15. godišnjicu smrti Alije Izetbegovića. Naša je ideja da Muzej do 19. oktobra, kada je u pitanju stalna postavka, osvježimo i obnovimo objekat koji je useljen prije 11 godina. Ovo je izuzetno značajno jer objekat posjećuju visoke delegacija i turisti iz cijelog svijeta. Ovaj Muzej je ogledalo sveukupnog društva i našeg odnosa prema prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine, tako da ja ovaj odnos Općine Stari Grad za svaku pohvalu - kazao je Žiško.

Dodao je da je Muzej prošle godine imao dosta dobru saradnju s općinama Centar i Novi Grad, ali da ostale općine nisu toliko uključne i zainteresirane.

Žiško je najavio da je do kraja godine planiran projekt iluminacije muzeja.

- Vjerujem da ćemo i taj projekt realizirati, jer je Gradska uprava Grada Sarajeva iskazala  zainteresiranost da nam pomogne. Vjerujem da ćemo do oktobra imati jedan reprezentativni objekat kako za BiH tako i za sve poštovaoce Alije Izetbegovića - kazao je Žiško.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Općine Stari Grad Sarajevo i Bar potpisale Sporazum o saradnji

Autoceste FBiH: Na mostu Počitelj otklanjaju se nedostatci

Direktor Fondacije Hemiias uručio ključeve nove zgrada sa sedam stanova za djecu bez roditeljskog staranja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo