Bosna i Hercegovina     | 10.04.2018. 12:53 |

INFOHOUSE - Sistem za prijavu korupcije uspostavljen, ali sa nedostatcima

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - Fondacija INFOHOUSE na osnovu provedenog istraživanja, koje je rađeno u 60 državnih institucija, došla je do saznanja da sve institucije imaju uspostavljen sistem za prijavu korupcije, kao i usvojene pravilnike o internom prijavljivanju korupcije.

Pri tome je primjećeno da 15 institucija nema instalirano sanduče za anonimne prijave korupcije, dok je u devet institucija koje imaju sanduče ono pokriveno video nadzorom.

- Od ukupnog broja ispitanika, osam institucija imalo je prijave korupcije, a pet ih je zaprimilo prijave od građana – izjavila je na pres-konferenciji direktorica INFOHOUSE-a Dženana Alađuz.

Kaže da je Agencija za prevenciju korupcije (APIK) u protekle četiri godine zaprimila 20 zahtjeva za dodjelu statusa uzbunjivača od uposlenika u državnim institucijama, a status zaštićenog uzbunjivača dodijeljen je u pet slučajeva.      

U tom kontekstu pomoćnik direktora navedene agencije Vladica Babić ukazao je na širolik zakonski okvir govoreći da je glavni nedostatak Zakona o zaštiti osoba koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH taj što kada jednom osobi dodijelite status zaštićenog uzbunjivača nemate modus da ga toj osobi oduzmete.

- Imamo navode gdje se takav dokument zloupotrebljava – poručio je Babić.

Direktor Udruženja JUSTICIA Ervin Turbić kazao je da Zakon o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH isključivo štiti uposlenike institucija na državnom nivou.

- Osobe koje se odluče prijaviti korupciju na nižim niovima vlasti ne mogu dobiti zaštitu od APIK-a kao zaštićeni prijavitelj korupcije. Stoga je u julu prošle godine u Republici Srpskoj usvojen Zakon, a na njegovom usvajanju trenutno se radi i u Federaciji BiH - rekao je Turbić.  

Također, prema Zakonu sve institucije su dužne imenovati osobu kao kontakt tačku za saradnju sa APIK-om, te je istraživanje pokazalo da samo dvije institucije, od 60, nemaju takve osobe.

- Imenovane osobe su dobro upućene u zakonske mogućnosti prijave korupcije, kao i mogućnosti zakonske zaštite prijavitelja korupcije. Međutim, ostaje otvoreno pitanje da li su te osobe na adekvatan način osigurale informacije uposlenicima o mogućnostima prijave i zaštite korupcije koja im je osigurana odredbama Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u BiH – rečeno je na pres-konferenciji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Fondacije Infohouse i Lara o Međunarodnom danu žena: Nema razloga slavlju

Istraživanje - Najjeftiniji grad na svijetu Damask, najskuplji Singapur i Cirih

Zdrava prehrana može spriječiti više od 75 posto slučajeva dijabetesa tipa 2

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo