Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 10.04.2018. 13:28 |

Otvoren 'Međunarodni sajam gospodarstva' (šira verzija)

FENA

MOSTAR, 10. travnja (FENA) - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vičić otvorio je ovogodišnji 21. Međunarodni sajam gospodarstva, koji će se do 14. travnja održavati u Slobodnoj zoni "Hercegovina", na više od 30.000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora. Ove godine zemlja partner mostarskog sajma je Republika Srbija.

- U ovih pet-šest dana Mostar je postao centar ne samo BiH, već centar cijele regije. Moramo naći zajednički interes i shvatiti da će nam biti onoliko dobro koliko je dobrom našem susjedu. Ovakvi sajmovi potrebni su nam, jer se na njima obnavlja gradivo o važnosti suradnje i razmjene. Podijeljeni na sitne države i još sitnija tržišta, nemamo se čemu nadati u odnosima sa svijetom - istaknuo je predsjednik Srbije Aleksandru Vučiću u svom govoru.

Dodao je kako granice u ekonomiji predstavljaju nepotreban balast zbog čega treba raditi na izgradnji zajedničkog jedinstvenog tržišta u regiji.

- Jedini način je da se čovječanstvo iskupi jeste suradnja. I nama je u regiji potrebno iskupljenje za sve greške, gluposti i krvave sukobe - kazao je Vučić.

Dodao je kako je ovo četvrta godina da je u Mostaru, kako se nada da će doći i kada Srbija ne bude zemlja partner te je zahvalio Mostarcima na gostoprimstvu.

- Ljudi su šutke trpjeli što smo sa svojim osiguranjima remetili njihov život. Mostarci trebate biti ponosni na svoj grad. Živjelo prijateljstvo naših zemalja - poručio je Vučić.

Direktorica tvrtke Mostarski sajam Dalfina Bošnjak uručila je Vučiću priznanje za doprinos jačanju gospodarskih veza i suradnje između Srbije i BiH, a predsjedniku HDZ-a BiH i članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću priznanje za doprinos promociji Međunarodnog sajma gospodarstva.

- Koliko su moj Mostar, moja Hercegovina i moja BiH široka srca kada dolaze dragi gosti. Ono što danas organiziramo je plod zajedničkog rada svih vas koji ste dali doprinos i koji ste prepoznali potrebu da budemo zajedno - kazao je Čović.

Istaknuo je kako je prije dvadeset godina kada se organizirao prvi sajam, to bila lokalna manifestacija koja je nastojala povezati gospodarstvenike ovoga kraja, dati im pokretački zamah, kako bi se motiviralo ljude da ostanu u Hercegovini.

Dodao je kako BiH pretendira biti dio Europske uniji, kako je jedini put za BiH europski put, te je zamolio predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i premijera Bugarske Bojka Borisova da kao predstavnici te dvije zemlje, uz potporu prijatelja iz Srbije i Crne Gore, dodatno ubrzaju europski put za BiH

Time se, kazao je Čović, Bosni i Hercegovini može pomoći da se unutar sebe do kraja stabilizira kao moderna europska država, s jedne strane, a s druge strane da se osigura potpunu jednakopravnost kroz legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba na svakom dijelu BiH.

- Uvjeren sam kako ćemo nastaviti ići putem ojačavanja odnosa između Srbije i BiH, da ćemo nastaviti rješavati, kao što smo s Crnom Gorom, sva otvorena pitanja i sa Srbijom i Hrvatskom - zaključio je Čović u svome govoru.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak podsjetila je da će se, pored zemlje partnera Srbije, na sajmu predstaviti izlagači iz još dvadesetak zemalja od kojih su najzastupljenije zemlje regije te Kina, Mađarska i Italija.

- Drago nam je da je Republika Srbija zemlja partner ovogodišnjeg sajma i ta činjenica je potvrda kako se naša suradnja razvijala i kako iz godine u godinu raste. Takvo partnerstvo sa Srbijom, državom sa sve povoljnijim gospodarskim stanjem, držimo značajnim prinosom ovoga sajma u cjelokupnu povezivanju naših zemalja - kazala je Bošnjak.

Dodala je kako će se na sajmu predstaviti 60 tvrtki i Srbiji, a planiran je i popratni, kulturni i zabavni program.

- BiH i Srbija jedna su drugoj važan vanjskotrgovinski partner. Nadam se kako će nakon mostarskog sajma vanjskotrgovinska suradnja između Srbije i BiH biti još bolja i uspješnija - kazala je Bošnjak.

Na svečanosti otvaranja gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić istaknuo je kako mostarski sajam uspostavlja i razvija ekonomsku suradnju, kao i nova partnerstva s brojnim zemljama.

- Ove godine s ponosno možemo kazati da je partnerska i prijateljska zemlja Srbija došla pokazati da smo udruženi u ekonomiji jači, bolji, kompaktniji i da činimo jednu dobru ekonomsku cjelinu. To je znak da smo na dobrom putu i da se iz Mostara šalju pozitivne poruke kako potencijalnim investitorima, tako i cjelokupnoj javnosti - kazao je Bešlić.

Inače, najviše kompanija koje se ove godine predstavljaju dolazi iz prehrambene industrije, zatim iz industrije strojeva i opreme, građevinske i tekstilne industrije, kao i elektro i metalne industrije te industrije namještaja.

Mostarski sajam je sajam općeg tipa i na njemu se tradicionalno predstavljaju gospodarski subjekti iz gotovo svih grana gospodarstva, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor.

Sastavni dio mostarskog sajma su i njegove dvije podsajamske manifestacije - Sajam turizma te Sajam knjige i grafičke industrije.

Održat će se i brojne tematske konferencije, forumi, stručni skupovi i B2B razgovori. Među ostalim, planirano je održavanje dvodnevne konferencije Inicijative 16+1 "Jedan pojas – jedan put", na kojemu će sudjelovati predstavnici 16 zemalja jugoistočne Europe i Kine, zatim konferencija "Komunikacijski sustavi" u okviru koje će biti predstavljena južna trasa koridora 5C te okrugli stol o maslinarstvu u Hercegovini.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Mostarski sajam: Unatoč izazovnim tržišnim uvjetima Aluminij Industrija ostvarila pozitivne rezultate

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Međunarodnu konferenciju 'EU perspektive za BiH - iskustva RH' na Mostarskom sajmu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'