Bosna i Hercegovina     | 10.04.2018. 14:51 |

GV HNS: Jedini prihvatljivi principi su oni na kojima je utemeljena BiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 10. travnja (FENA) - Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora smatra krajnje neprimjerenim uvjetovanje provedbe Odluke Ustavnog suda BiH u predmetu 'Ljubić' takozvanim principima koje su lideri bošnjačkih stranaka dogovorili na sastanku održanom u rezidenciji veleposlanice SAD u BiH, priopćeno je iz tog vijeća.

Jedina prihvatljiva načela za HNS su, kako ističu, načela na kojima je utemeljena Bosna i Hercegovina, načela iz preambule Ustava BiH, tj. konstitutivnost naroda kao natkrovljujuće načelo svim ustavima i zakonima u BiH, kako je to konstatirao i Ustavni sud BiH u svoje dvije odluke.

"Poštivanje ovih načela i dosljedna provedba Odluke Ustavnog suda BiH u predmetu 'Ljubić' podrazumijeva promjenu Izbornog zakona da bi se ostvarilo 'legitimno predstavljanje koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa', i to na svim administrativno-političkim razinama, kako je konstatirao Ustavni sud. Dakle, samo legitimitet predstavljanja stvara temelj za stvarno sudjelovanje i odlučivanje. Ovo vrijedi jednako i za Hrvate, Bošnjake i Srbe", navodi se u priopćenju.

Iz Glavnog vijeća HNS-a ističu kako nevjerojatno zvuči zahtjev bošnjačkih čelnika da se mijenja okvir nadležnosti Doma naroda u Federaciji BiH i postavlja kao uvjet implementaciji Odluke Ustavnog suda u predmetu 'Ljubić'.

"Dok se Dom naroda popunjavao na neustavan način, kako je to i utvrdio Ustavni sud BiH, čelnicima bošnjačkih političkih stranaka nisu smetale nadležnosti Doma naroda Parlamenta FBiH. Sada se pitanje nadležnosti postavlja kao uvjet, a u suštini, to nema apsolutno nikakve dodirne točke s popunom Doma naroda i provedbom Odluke Ustavnog suda. Ponovo se želi nametnuti pitanje zastupljenosti svih županija u klubovima naroda iako je očito da se time ne ispunjavaju temeljni uvjeti koje u svojoj Odluci navodi Ustavni sud", stoji u priopćenju.

Iz HNS-a navode kako zahtjev čelnika bošnjačkih stranaka da se primjeni popis 1991., kao još jedan od uvjeta za provedbu Odluke Ustavnog suda, do kraja razotkriva namjeru manipuliranja isključivo hrvatskim i srpskim pozicijama u Domu naroda.

Ustav FBiH, kako ističu, jasno precizira za koje se strukture vlasti primjenjuju odredbe o popisu i Aneksu 7., a Izborni zakon BiH i Odluke Ustavnog suda BiH na više mjesta naglašavaju primjenu posljednjeg popisa pučanstva.

"Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora smatra kako je ovakav stav čelnika bošnjačkih političkih stranaka do kraja razotkrio njihove namjere o pretvaranju Federacije BiH u bošnjački entitet, te da ne žele prihvatiti izmjene Izbornog zakona prema Odluci Ustavnog suda BiH u predmetu 'Ljubić' što najoštrije osuđujemo", priopćeno je iz Glavnog vijeća HNS-a.

 

 

 

 

 

 

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

HNS

Vezane vijesti

Stadion Poljud suspendiran do konačne odluke Disciplinske komisije HNS-a

Obustavljen postupak protiv HNS-a za utakmicu s Armenijom

UEFA pokrenula postupak protiv HNS-a zbog Armenije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'