Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 10.04.2018. 14:42 |

Usvojen Prijedlog zakona o komunalnim djelatnostima TK

FENA

TUZLA, 10. aprila (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Prijedlog zakona o komunalnim djelatnostima, koji treba da reguliše obavezu priključenja poslovnih i stambenih objekata na komunalnu infrastrukturu za opskrbu toplinskom energijom, a u cilju smanjenja zagađenja zraka kroz smanjenje broja individualnih ložišta.

U Nacrtu ovog zakona bilo  je predviđeno da su poslovni i stambeni objekti površine veće od 200 kvadrata obavezni da se priključe na vrelovodno odnosno toplovodnu mrežu.

Sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite oklolice TK Emir Softić istaknuo je na konferenciji za medije da je nakon provedene javne rasprave zahtijevano da se iz ove regulative  izuzmu vlasnici koji koriste ekološki prihvatljiva goriva.

U  Prijedlogu Zakona dodana je odredba koja objekte koji se zagrijavaju na ekološki prihvatljivo gorivo isključuje od obaveze priključenja na daljinski sistem zagrijavanja i odredba koja definiše ko utvrđuje postojanje tehničkih mogućnosti za priključenje.

Nakon provedene javne rasprave, u odnosu na Nacrt odlučeno je da se smanje novčane kazne. U Nacrtu zakona predviđena kazna za pravna lica je bila od 5.000 do 20.000 KM, u prijedlogu je od 5.000 do 15.000 KM.

Zbog činjenice da priključenje objekata na toplovodnu mrežu zahtijeva određeno vrijeme za pripremu i izvođenju radova, rok za priključenje je umjesto 1. oktobar 2018. godine pomjeren  na 1. oktobar 2019. godine.

Prijedlog ovog zakona bit će upućen u skupštinsku proceduru.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Završen Glavni projekt za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

Kapitalni projekti u fokusu Vlade TK za 2024. godinu

Vlada TK podržava razvojno-investicijski projekt u Banovićima, novi pogon kompanije 'Alma Ras'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'