Bosna i Hercegovina     | 11.04.2018. 10:12 |

Dragan Kenjić 'Šumar' sporazumno priznao krivicu za krivotvorenje isprava

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 11. aprila (FENA) - Dragan Kenjić zv. „Šumar“, rođen 1962. godine u Sarajevu, državljanin BiH, optužen u okviru predmeta organizovanog kriminala, u prisustvu advokata sporazumno je priznao krivicu za krivično djelo krivotvorenje isprave i lažno prijavljivanje.

Optuženi je u cijelosti priznao sudjelovanje u organizovanoj kriminalnoj grupi, koja je krivotvorenjem dokumentacije i u međusobnom dogovoru vršila fiktivnu nabavku skupih građevinskih mašina (bagera i druge mehanizacije), kao i stolarskih mašina i mašina za proizvodnju namještaja putem lizing finansiranja, a da vozila i oprema nisu stvarno kupljeni.

Također, za navedena vozila i mašine su nezakonito prijavljivali povrat ulaznog PDV-a, fiktivno bi prijavljivali krađe te prevarom naplaćivali visoke sume osiguranja, a navedenim krivičnim djelima optuženi su ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist te su oštetili više lizing kuća i osiguravajućih društava.

U skladu sa sporazumom, tužilac i optuženi su saglasni da Sud BiH izrekne optuženom kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

Visina predložene kazne u skladu je s ulogom optuženog u počinjenom krivičnom djelu.

Sporazumnim priznanjem optuženi se obavezao na svjedočenje o svim činjenicama koje su mu poznate u ovom krivičnom predmetu i o svim izvršiocima, saizvršiocima i saučesnicima u izvršenju ovih krivičnih djela,  a koji su mu poznati i u kojim krivičnim djelima su sudjelovali.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriče prava na suđenje te prava na žalbu na presudu koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Banjoj Luci realizovana akcija u brobi protiv međunarodnog vrbovanja radi prostitucije

Tužilaštvo BiH - Prijedlog pritvora za trojicu osumnjičenih za organizirani kriminal

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'