Ekonomija     | 11.04.2018. 12:45 |

Chen Bo: NR Kina ostaje predana slobodnoj trgovini

FENA Saopćenje

MOSTAR, 11. aprila (FENA) - Kina vjeruje kako međunarodna saradnja treba biti obostrano korisna. Bez obzira sa koliko izazova se suočava, Kina će ostati predana liberalizaciji i olakšavanju trgovine i ulaganja, izjavila je ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH, Chen Bo.

Govoreći na biznis forumu „Suradnja u poljoprivrednim investicijama i opremi 16+1“, koji je održan u sklopu 21. Mostarskog sajma, uz prisustvo predstavnika vladinih institucija, trgovinskih komora, poduzeća i diplomatskog kora, ambasadorica NR Kine je poručila kako je Kina „spremna surađivati sa drugim zemljama svijeta kako bi podržale trgovinski režim i osigurale da se ekonomska globalizacija kreće u smjeru koji je otvoren, uključiv, uravnotežen i koristan za sve“.

U svom uvodnom obraćanju, kineska ambasadorica je istakla da poljoprivredna suradnja može biti nova svijetla tačka za rast i saradnju u okviru 16+1.

- Kina ima prednost u poljoprivrednoj opremi, tehnologiji i kapitalu, a njena preduzeća sve su više voljna i sposobna da posluju u inostranstvu. 16 država centralne i istočne Europe uživaju povoljan geografski položaj i raspolažu prirodnim bogatstvima. Trebaju im inostrana ulaganja, bolja oprema i tehnologija, kako bi učinili svoje poljoprivredne proizvode konkurentnijim. Poljoprivredni sektori dviju strana su međusobno podesni. Takva komplementarnost treba se iskoristiti kroz različite oblike saradnje, kao što su M&A, izgradnja zajedničkih poljoprivrednih parkova itd. - rekla je ambasadorica NR Kine u BiH Chen Bo.

Mostarski sajam se održava od 10. do 14. aprila uz prisustvo brojnih zvaničnih i privrednih delegacija među kojima su i kineske.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Visoka razina kakvoća vinskih uzoraka pristiglih na Međunarodni sajam gospodarstva

Hercegovačka vina na Mostarskom sajmu oduševila i posjetitelje i struku

Zavod za javno zdravstvo FBiH predstavio se na Mostarskom sajmu gospodarstva

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo