Bosna i Hercegovina     | 11.04.2018. 14:05 |

'Girl Day': U srednjim strukovnim školama ima mjesta i za djevojke

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 11. travnja (FENA) - U sklopu Sajma srednjih škola u srijedu je u Gradskoj vijećnici u Mostaru održan ''Girl Day'' na kojem su učenicama završnih razreda osnovne škole predstavljena tehnička zanimanja.

Prezentirane su priče žena koje su završile srednje stručno obrazovanje, a danas su vrlo uspješne. Sve to s ciljem kako bi motivirale mlade djevojke kako bi se odlučili za netipična ženska zanimanja.

U izjavi za novinare ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Rašid Hadžović rekao je kako je cilj današnjeg događaja, koji se po prvi put održava u sklopu Sajma srednjih škola, motivirati učenice da upisuju zanimanja koja se odnose na tehničku struku, prirodne znanosti i tehnologiju.

- U srednjim tehničkim školama je upisano relativno malo djevojčica, posebno na stručna zanimanja. Imamo određeni broj studentica na fakultetima tehničkih struka. Konkretno, na Građevinskom fakultetu imamo studentica u jednakom broju kao i studenta - kazao je ministar Hadžović.

Na ''Girl Dayu'' predstavljen je i mentoring program Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ) "Moje znanje - tvoje buduće zvanje".

Programom je predviđeno da učenice koje trenutno pohađaju Strojarsku školu Fausta Vrančića i Mašinsko-saobraćajnu školu, u razdoblju od nekoliko mjeseci, budu mentorice učenicama završnih razreda osnovne škole.

- Program je zamišljen tako da mentorice predstave svoju srednju školu učenicama osnovnih škola i prenesu im neka svoja iskustva. Na taj način pružit će im podršku u profesionalnoj orijentaciji i promovirati svoja zanimanja - rekla je ravnateljica Strojarske škole Fausta Vrančića Zdenka Mišković.

Ravnatelj Mašinsko-saobraćajne škole Ahmet Pelko rekao je kako je u njegovoj školi u tehnička zanimanja upisano 20 posto djevojčica.

- Zanimanja u našoj školi su moderna zanimanja, koja su usmjerena učeniku gdje je najvažnije znanje, vještine i kompetencije. Učenici pored teorijskih znanja stječu i praktična znanja u laboratorijima i kompjuterskim učionicama - rekao je Pelko.

Dodao je kako u tehničkim školama postoje i kvalitetni obrazovni profili gdje se uglavnom preferiraju djevojčice.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Delegacija Ureda EU u BiH i ministar Velagić razgovarali o akcionim planovima u obrazovanju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo