Bosna i Hercegovina     | 11.04.2018. 15:50 |

U Drugoj gimnazija mladi iz devet gradova na simulacija rada državne vlasti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11.aprila (FENA) - U Drugoj gimnaziji Sarajevo sutra počinje, druga u nizu, trodnevna simulacija rada bosanskohercegovačkog državnog nivoa vlasti.

Deset timova iz Maglaja, Livna, Mostara, Tuzle, Bosanske Krupe, Banja Luke, Donjeg Vakufa, Brčko Distrikta i Sarajeva će biti podijeljeni u šest komisija u cilju izrade prijedloga zakona o kojima će prvobitno raspravljati na simulaciji Zastupničkog doma BiH, a zatim na simulaciji Doma naroda BiH.

Kako se navodi u saopćenju organizatora Projekta DOBA 2018 - državna i društvena otvorenost i odgovornost ujedinjeni u zajedničkoj ideji da se kroz neformalno i informalno obrazovanje potaknu sistemske promjene u bh. obrazovanju, nekolicina učenika i  profesora ove škole već drugu godinu zaredom, odlučuje održati simulaciju rada bh. državnog nivoa, simbolično nazvanog DO.ba – državna i društvena otvorenost i odgovornost BiH. 

Ističu da je cilj projekta aktueliziranje razvoja ključnih kompetencija kod srednjoškolaca, ali i povezivanje mladih iz cijele zemlje.

Koordinatorica Anesa Ališić, predstavila je projekat kao izvor znanja i iskustva koje će mladi moći primijeniti za bolju situacije u državi.

- Većina već ima mogućnost sudjelovanja u djelimičnoj izmjeni strukture vlasti – putem glasanja. Međutim, da bi se u našoj državi stanje promijenilo potrebna je temeljna reforma. Smatram da vlast potražuje sposobne, a ne podobne. Ovaj projekt je jedinstvena prilika za razvijanje upravo tih sposobnosti: kompetencija i vještina neophodnih za shvatanje situacija na pravi način i uviđanje nedostataka, a samim tim i donošenje ispravnih odluka za ispravljanje istih - navodi Ališić.

Pravovremeno učenje i razvijanje istraživačkih vještina, kritičke svijesti, retoričkih mogućnosti; otvorenost za debate, nove ideje, saradnju, lobiranje, umrežavanje, brendiranje; odnosi s javnošću, empatija i kultura dijaloga su od esencijalne važnosti za svaku mladu osobu.

Vođa tima za logistiku Emir Kapetanović, veoma je zadovoljan organizacijom projekta i njegovom svrhom u današnjem okruženju.

- Mladi su danas zatvoreni u svojim lokalnim zajednicama, pa nemaju interakciju sa ostalim srednjoškolcima iz BiH. Jedan od ciljeva našeg projekta, na čijoj smo organizaciji intenzivno radili, jeste pružanje mogućnosti mladima da razmjene svoja mišljenja i shvate da zapravo većinski osjećaju nezadovoljstvo što se tiče strukture vlasti - istakao je Kapetanović.

Cilj je da kroz praktično upoznavanje sa samo jednim nivoom vlasti u BiH – državnim nivoom, sa svim njegovim prednostima i nedostacima, mladi razviju kompetencije i vještine prijeko potrebne za uspostavljanje saradnje sa i među ljudima različitih interesa, predispozicija i htijenja, saopćeno je.

Također, ističe Kapetanović, kulturom dijaloga na kojoj se zasniva projekt, srednjoškolci iz cijele BiH će postati uzor ostalom stanovništvu, dokazujući da saradnja i zajedništvo nisu nemogući uprkos različitostima.

Projekat se realizira pod pokroviteljstvom Američke ambasade u Bosni i Hercegovini i Općine Centar Sarajevo, saopćeno je.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Brže do zaposlenja uz 'Job Lab' radionice Telemach fondacije

Srednjoškolcima se nudi plaćena ljetna praksa u hotelima u Livnu i Dalmaciji

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana srednjoškolaca i srednjoškolki

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana