Kultura     | 12.04.2018. 15:58 |

Na SVEM-u u maju vrhunski koncerti i muzička radionica za studente muzike

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. aprila (FENA) - Fondacija za muzičke umjetnosti pripremila je za 24. festival Sarajevske večeri muzike (SVEM) u maju sedam vrhunskih koncerata i muzičku radionicu za studente muzike.

Koncerti svečanog otvaranja i zatvaranja Festivala bit će održani u Narodnom pozorištu u Sarajevu, dok su za preostale muzičke događaje rezervirani ambijenti Bošnjačkog instituta i Crkve sv. Josipa na Marijin Dvoru. Ulaznice za sve koncerte Festivala moći će se nabaviti na blagajni Narodnog pozorišta.

Tradicionalni program festivala Sarajevske večeri muzike posvećen mladim muzičarima, studentima muzike ove godine premijerno donosi  zanimljiv koncept.

Na koncertu 9. maja u sali Bošnjačkog instituta nastupit će umjetnici iz Slovenije, violončelistica Sara Čano i violinista Nikola Pajanović uz pijanisticu Teu Andrijić. Ulaz za taj koncert je slobodan.

Festival će otvoriti mladi hrvatski pijanista Aljoša Jurinić. Uz orkestar Sarajevske filharmonije i maestra Ivu Lipanovića, taj pijanista sarajevskoj publici predstavit će se na koncertu 10. maja u Narodnom pozorištu. Ulaznice za tu večer u prodaji.  

U okviru koncertnog ciklusa DoReMi&Vi, u Bošnjačkom institutu 11. maja publiku očekuje večer muzike španskih i argentinskih kompozitora u izvedbi nestandardnog dua (Antonio Serrano, usna harmonika i Constanza Lechner, klavir). Ulaznice za taj koncert su 15 KM.

Prostor Crkve sv. Josipa na Marijin Dvoru bit će 12. maja rezerviran za koncert Beogradskog kamernog hora, pod dirigentskom palicom maestra Vladimira Markovića. Ulaznice za taj koncert su 10 KM.

Drugi koncert kamerne muzike, u okviru 24. SVEM-a, posvećen je gostu iz Slovenije, hornisti Boštjanu Lipovšeku. On je okupio kolege i prijatelje za posebno muzičko druženje, koje će 16. maja upriličiti u Bošnjačkom institutu. Lipovšeku će se na pozornici pridružiti supruga flautistica Milena Lipovšek, te gudački kvartet kojeg čine članovi Simfonijskog orkestra RTV Slovenije (Kana Matsui, Gea Pantner Volfand, Jožef Bisak i Maruša Bogataj). Ulaznice za taj koncert su 10 KM.

Fondacija za muzičke umjetnosti pripremila je i koncert gitariste Petrita Çekua, koji će biti održan 17. maja u Crkvi sv. Josipa na Marijin Dvoru. Ulaznice su 10 KM.

Zatvaranje ovogodišnjih Sarajevskih večeri muzike najavljeno je za 18. maj u Narodnom pozorištu uz ruskog violinistu Sergeja Krylova, koji će premijerno nastupiti sa Sarajevskom filharmonijom i maestricom Samrom Gulamović. Ulaznice za koncert zatvaranja 24. SVEM-a su u prodaji.

Festival Sarajevske muzičke večeri održava se od 9. do 18. maja, a Fondacija za muzičke umjetnosti pripremila je i muzičku radionicu za studente muzike koja će biti održana 17. maja u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uz Sarajevske večeri muzike (SVEM) Sarajevo kulturna metropola

Četiri koncerta na 28. Sarajevskim večerima muzike (SVEM)

Umjesto u maju Sarajevske večeri muzike bit će održane u septembru

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom