Svijet     | 12.04.2018. 19:51 |

Palestinske vlasti isplatile plate na Zapadnoj obali, ne u pojasu Gaze

FENA Internet

GAZA, 12. aprila (FENA) - Palestinske vlasti nisu isplatile plate svojim službenicima u pojasu Gaze u ovom mjesecu, u potezu koji bi dodatno mogao zaprijetiti ionako poljuljanom sporazumu o nacionalnom pomirenju s njihovim islamističkim suparnicima iz Hamasa.

Neisplaćivanje martovskih plata, kako je bilo planirano u utorak, izazvalo je gnjev i sumnje u ekonomski razorenom pojasu Gaze.

Te sumnje podgrijane su činjenicom da su Palestinske vlasti predsjednika Mahmouda Abbasa, koje uživaju zapadnu podršku, isplatile plate svojim službenicima sa Zapadne obale, koja je pod njihovom kontrolom.

Ministarstvo finansija u Ramallahu saopćilo je da je do odgode isplate plata u Gazi došlo "iz tehničkih razloga".

U četvrtak su nezadovoljni službenici prekinuli s radom u dvije banke u Gazi i blokirali su ulaz u treću, saopćili su svjedoci. Oni su izrazili sumnje u budućnost svojih radnih mjesta zbog dugotrajne borbe za vlast između Abbasa i Hamasa.

- Nadamo se da će nam predsjednik Abbas poslati naše plate. Postali smo prosjaci. Pokušavamo da se držimo podalje od zatvora jer dugujemo prodavnicama - izjavio je  34-godišnji Tamer Ghaben.

Emad Baker (46), kazao je da većinu vremena provodi van kuće jer izbjegava da traži novac od supruge i njihovih desetero djece.

- Ljudi ovdje prolaze kroz tragediju - kazao je Baker.

Abbas je prije godinu dana smanjio plate za 60.000 službenika iz pojasa Gaze za 30 posto, u pokušaju da izvrši pritisak na Hamas, koji je preuzeo kontrolu nad Gazom u 2007., praktično stvarajući dvije suparničke administracije na  Palestinskim teritorijama.

Nekoliko pokušaja pomirenja, od kojih je posljednji bio u 2014., nije uspjelo stvoriti zajedničku vladu, dok analitičari tvrde da Abbas sada želi nametnuti rješenje, prenosi Reuters. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Palestinci pozvali UN da istraže navode o ratnim zločinima u bolnici u Gazi

Prosječna neto plata u FBiH u februaru 1.315 KM, bruto plata 2.045 KM

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu