Svijet     | 12.04.2018. 20:45 |

Izraelska vojska ubila dvojicu Palestinaca u Pojasu Gaze

FENA Internet

GAZA, 12. aprila (FENA) - U izraelskom zračnom udaru ubijen je naoružani pripadnik Hamasa i ranjen je drugi, dok su vojnici kasnije ubili čovjeka koji je bio u blizini granice, saopćili su palestinski medicinski zvaničnici, dok napetosti na granici Izraela s Pojasom Gaze još tinjaju.

Izraelska vojska je saopćila da je zračni udar pokrenut kao odgovor na bombaški napad na vojno vozilo kod granice u srijedu, u kome nije bilo žrtava. Kada su naoružani ljudi otvorili vatru na letjelicu, na nju je odgovoreno vatrom, saopćila je izraelska vojska.

Na drugog čovjeka je otvorena vatra kada se zatekao u blizini granične ograde na jugu Pojasa Gaze kod grada Khan Younisa i podlegao je u bolnici, saopćili su palestinski medicinski zvaničnici.

Izrael je proglasio zonu zabrane kretanja u blizini granice s Gazom koju pokušava provoditi, i emitirao je video snimak presječene granične ograde, navodeći da su duž granice podmetnuti eksplozivi kako bi se ugrozili njegovi vojnici. 

Obje strane pripremaju se za palestinske demonstracije na granici Gaze i Izraela u petak - treći krug sedmičnih protesta koji bi trebali doživjeti vrhunac sredinom maja, na 70. godišnjicu osnivanja Izraela.

Izraelska vojska ubila je 32 palestinska demonstranta otkako su se sukobi kod granice intenzivirali 30. marta, izazivajući međunarodne osude.

Izrael smatra demonstracije pokušajem Hamasa, islamističke grupe koja je de facto vladar Gaze, da podgrije palestinsko neprijateljstvo prema njemu i pruži opravdanje za eventualne napade preko granične ograde, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U izraelskim zračnim udarima u Gazi ubijeno pet civila

Mediazona - Najmanje 50.000 poginulih ruskih vojnika zabilježeno u ratu u Ukrajini

Najmanje 29 ubijenih u izraelskom zračnom napadu na stambenu zgradu u Gazi

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'