Bosna i Hercegovina     | 13.04.2018. 10:51 |

Nebojši Antoniću godina zatvora za poreznu utaju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine je, nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, izrekao presudu kojom je optuženi Nebojša Antonić oglašen krivim za produženo krivično djelo porezne utaje ili prevare i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana.

Antonić je kao sporedna kazna izrečena novčana kazna od 70.000 KM koju je optuženi dužan platiti u roku mjesec dana od dana pravosnažnosti presude, a u slučaju da optuženi ne plati novčanu kaznu ista će se zamijeniti kaznom zatvora. Optuženom se oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu 1.089.630,72 KM, saopćeno je iz Suda BiH. 

Optuženi Nebojša Antonić oglašen je krivim što je, u svojstvu osnivača-vlasnika i direktora bez ograničenja ovlaštenja i odgovorne osobe u pravnoj osobi „Antonić trade“ d.o.o. Laktaši, izbjegao platiti davanja propisana poreskim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanja iznosa obaveza, odnosno takvim poslovanjem izbjegao prikazivanje, obračun, prijavljivanje i plaćanje obaveza po osnovu indirektnih poreza - PDV propisanih poreskim zakonodavstvom BiH, od 01.01.2008. do 30.06.2011. godine, u ukupnom iznosu 1.089.630,72 KM, za koji iznos je oštetio Budžet BiH.

Optuženi je obavezan na plaćanje troškova krivičnog postupka u ukupnom iznosu 1.706, 76 KM.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'