Bosna i Hercegovina     | 13.04.2018. 13:09 |

Obilježavanje godišnjice formiranja zloglasnog logora 'Batković'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Udruženje logoraša Janja-Bijeljina, Medžlis Islamske zajednice Janja, Udruženje Demobilisanih boraca Janja-Bijeljina u saradnji sa Savezom logoraša u Bosni i Hercegovini, obilježit će sutra godišnjicu formiranja zloglasnog logora "Batković". 

Koncentracioni logor "Batković" bio je jedan od najvećih logora u Bosni i Hercegovini i jedno od glavnih mučilišta civila iz različitih krajeva države.

Kroz ovaj logor koji je formirala JNA 1. aprila 1992. godine, prošlo je više od 4.000 logoraša iz Banje Luke, Prijedora, Bosanskog Novog, Sanskog Mosta, Ključa, Kotor Varoši, Teslića, Travnika, Doboja, Kupresa, Jajca, Mrkonjić Grada, Bosanske Gradiške, Dervente, Bosanskog Šamca, Brčkog, Modriče, Tuzle, Kalesije, Osmaka, Sokoca, Zvornika, Vlasenice, Šekovića, Koraja, Janje, Bijeljine i drugih.

U logoru je ubijeno najmanje 80 logoraša, a na desetine ih je seksualno zlostavljano. Logor je egzistirao sve do kraja januara 1996. godine.

Za zločine počinjene u logoru "Batković", Sud Bosne i Hercegovine je za krivično djelo zločin protiv civilnog stanovništva  u aprilu mjesecu 2016. godine, osudio Gligora Begovića na kaznu zatvora u trajanju od deset godina, saopćeno je iz Saveza logoraša BiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Savez logoraša u BiH-Svaki ustupak nedemokratskim snagama čini nemjerljivu štetu istini i pravdi

Savez logoraša BiH u subotu obilježava 31. godišnjicu prvog raspuštanja logora Manjača

Obilježavanje 28. godišnjice zločina nad 65 logoraša u Sasini kod Sanskog Mosta

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'