Ekonomija     | 13.04.2018. 15:47 |

Razgovori o mogućem ulaganju turske grupacije u MAT nakon pisma namjere (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 13. aprila (FENA) - Konkretniji razgovori o mogućem ulaganju Kozuva grupacije u infrastrukturu Međunarodnog aerodroma Tuzla mogu se očekivati nakon što ta kompanija uputi pismo namjere Aerodromu, odnosno, Vladi Tuzlanskog kantona.

Riječ je o turskoj kompaniji koja se bavi investiranjem u zračni promet. Navode kako prate razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla i vjeruju da bi investiranjem doprinijeli boljim poslovnim rezultatima.

Generalni koordinator Kozuva Group Bora Isiner izjavio je da je rano pričati o ciframa, budući da je ovo njihova prva posjeta.

- Došli smo izraziti namjeru za eventualnim investiranjem u proširenje kapaciteta i dali smo našu ponudu. Inače, imamo jaku finansijsku podršku. Očekujemo povratne informacije, nakon toga bi došle tehničke delegacije i razgovarale o tehničkim detaljima - rekao je Isiner.

Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović naveo je da taj aeorodrom u ovom trenutku može ponuditi infrastrukturu s kojom raspolaže.

- Sama infrastruktura Aerodroma Tuzla je takva da mi u ovom trenutku možemo primiti najjače i najveće avione, što se tiče izvoza bilo kakvih namirnica ili bilo kakve robe sa Međunarodnog aerodroma Tuzla - pojasnio je Karasalihović.

Menadžment Međunarodnog aerodroma Tuzla je predstavio jedan razvojni projekt.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić kazao je da se radi o pola milijarde eura.

- Oni su u početnoj fazi ponudili oko 15 miliona eura, što je nedovoljno. Svi današnji razgovori su se bazirali na cargo-saobraćaju, odnosno na njegovom ponovnom uspostavljanju prema Turskoj i dalje prema Bliskom istoku - naglasio je Gluhić.

Premijer TK Jakub Suljkanović rekao je da je Tuzlanski aerodrom veoma uspješna priča u posljednje tri godine.

- Vladi TK daljnji razvoj tuzlanskog aerodroma je od prioritetnog značaja jer će on pospješiti ukupan razvoj kantona, povećanje zapošljavanja i novi zamah privrede TK. Pogotovo se tu perspektive otvaraju eventualno novom cestom koja bi trebalo da poveže Beograd i Sarajevo, preko Tuzle - kazao je premijer.

Međunarodni aerodrom Tuzla u tri mjeseca 2018. bilježi rast broja putnika za 60 posto u odnosu na isti period prošle godine. U januaru je prevezeno 45.000 putnika, u februaru 35.000, te u martu 43.000 putnika.

Pogledajte http://fena.ba/video/1651

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1wvfZ3zrhvyQCOOV32FqWR0zmRlnUXqVs?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Lumiwings uspostavlja redovnu avioliniju Tuzla - Istanbul, karte u prodaji

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo