Svijet     | 13.04.2018. 16:48 |

Karakačanov: Bugarska vojska je spremna bez obzira na dešavanja u Siriji

FENA Internet

SOFIJA,13. aprila (FENA) - Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov izjavio je u petak da se bugarske oružane snage obučavaju na redovnoj bazi, "ne samo zbog toga što postoji opasna situacija negdje u svijetu". Njegova izjava odgovor je na novinarsko pitanje da li postoje bilo kakve promjene u rutinskoj obuci bugarske vojske u vezi s napetostima oko Sirije.

- Ako mi započnemo s pripremama samo kada se situacija negdje u svijetu promjeni, to znači da nismo dobri. Oružane snage imaju svoje planove i one ih primjenjuju - izjavio je Karakačanov.

- Ništa posebno se nije promijenilo za bugarsku vojsku - kazao je on, naglašavajući da oružane snage nisu vatrogasna brigada.

Odgovarajući na pitanje da li je od Bugarske zatraženo da pruži političku ili logističku podršku zračnom koridoru, ministar je izjavio da, prema njegovim saznanjima, nikakvi takvi zahtjevi nisu zaprimljeni u ministarstvu odbrane.

Karakačanov je također zamoljen da prokomentira eventualne scenarije za Siriju na osnovu bugarskih obavještajnih informacija. Kazao je da postoji nekoliko mogućih scenarija.

- Jedan od njih je onaj o kome smo obaviješteni sinoć i jutros, neznatno ublažavanje tona između Sjedinjenih Država i Rusije. Drugi scenarij uključivao bi zračne udare i posljedičnu aktivaciju sirijskih i eventualno ruskih protuzračnih snaga. Najrazumniji scenarij je traženje mirnog kompromisa. Vojni udari nisu način rješenja problema, posebno u situacijama poput ove, sirijskog sukoba koji traje godinama - kazao je.

Bugarski ministar izjavio je da je predsjednik države Rumen Radev sazvao sjednicu Konsultativnohg vijeća za nacionalnu sigurnost za 19. april i da je jedna od tema o kojoj će biti raspravljano situacija oko Sirije, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Galić na Drugoj crnomorskoj konferenciji Krimske platforme u Republici Bugarskoj

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Bugarska dobila prelaznu vladu, vanredni izbori 9. juna

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana