Svijet     | 13.04.2018. 17:52 |

Putin i Macron usuglasili se da koordiniraju akcije oko Sirije

FENA Internet

MOSKVA, 13. aprila (FENA) - Kremlj je saopćio u petak da su se ruski predsjednik Vladimir Putini njegov francuski kolega Emmanuel Macron usuglasili da koordiniraju svoje akcije kako bi izbjegli dodatnu vojnu eskalaciju u Siriji.

Sumnjivi napad otrovnim gasom u predgrađima sirijske prijestonice Damaska, u kome je ubijeno više od 40 ljudi, izazvao je međunarodno zgražanje i nagnao je Sjedinjene Države i njihove saveznice da razmotre vojne udare po Siriji. Francuska je jedna od najžešćih pristalica eventualnih zračnih udara, kojima se Rusija snažno protivi. 

Kremlj navodi u saopćenju objavljenom nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika da su Putin i Macron zatražili od svojih šefova diplomatija da "ostanu u bliskom kontaktu" radi deeskalacije situacije u Siriji.

Putin je tražio "opširnu i objektivnu istragu" izvještaja o napadu hemijskim oružjem. Kremlj je saopćio da su i Putin i Macron pozdravili predstojeću posjetu istražnog tima međunarodne nadzorne agencije za hemijsko oružje i obećali su zajedničke napore na pružanju neophodne pomoći toj misiji, prenosi AP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Navaljnaja: Putin nije legitimni predsjednik Rusije

Putin: Ruska porodica treba imati najmanje dvoje djece

Putin: Ruski naučnici su blizu stvaranja vakcina protiv raka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'