Bosna i Hercegovina     | 13.04.2018. 18:28 |

'Dani vakufa' -Potpisan protokol o restauraciji Morića Hana (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - U okviru svečanosti otvorenja manifestacije "Dani vakufa u BiH 2018" koje je upriličeno danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, potpisana su dva protokola o saradnji sa Generalnom direkcijom za vakufe Republike Turske, o restauraciji objekta Morića han u Sarajevu i dovršetku izgradnje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu.

Poželjevši dobrodošlicu visokoj delegaciji Generalne direkcije vakufa Republike Turske, reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Huseinu ef. Kavazoviću, muftijama, članovima Rijaseta, gradonačelniku Grada Sarajeva Abdulahu Skaki, dekanima fakulteta,  direktor Vakufske direkcije IZ u BiH Senaid Zajimović je ukazao na važnost vakufa i veliki potencijal koji imaju.

- Bosna i Hercegovina kroz historiju je bila država vakifa i dobrotvora, a s obzirom na okolnosti BiH ne zaostaje ni danas za tim vremenima. Nova vremena traže nove vakife, slavni preci su nam pokazali put kojim treba ići. Neke nove puteve sami trebamo pronaći i popločavati ih vlastitim hajratima – istakao je Zajimović.

Naglasio je da vakufe treba prilagoditi savremenom dobu i iznalaziti nove forme korištenja, a to je smjer kojim će nastaviti da djeluje Vakufska direkcija i u budućnosti, jer „vakufi i danas, nakon višeod 14 stoljeća, pružaju velike mogućnosti, od nas zavisi hoćemo li ih iskoristiti“.

- Naše aktivnosti moraju biti usmjerene ka povratu vakufske imovine koja je oduzeta Islamskoj zajednici kako bi se ona oslabila, te umanjio, u određenom historijskom periodu, njen značaj  i utjecaj na narod. Smatramo da su vakufi važan ekonomski potencijal koji treba vratiti vakufima, Islamskoj zajednici kako bi ispunjavala svoje društvene obaveze – naglasio je Zajimović.

U tom smislu u toku manifestacije će u saradnji sa Međureligijskim vijećem BiH organizirati regionalnu konferenciju o restituciji kako bi još jednom apelirali na svijest i savjest predstavnika zakonodavnih i izvršnih vlasti o nužnosti povrata bespravno oduzete imovine.

Reis Kavazović dao je punu podršku Vakufskoj direkciji, projektima koje ta ustanova realizira, te naglasio da je upravo manifestacija "Dani vakufa" prilika prisjetiti se namjere i vizije plejade slavnih prethodnika koji su gradili, ali je također i prilika prisjetiti se početaka Zajednice, njenih materijalnih i duhovnih osnova.

- Temeljeći sviju vjeru na dobročinstvu, muslimani su izgradili čitav sistem socijalnih ustanova koje su u službi čovjeka, a među njima je i institut vakufa, pozicioniran kao trajno dobro, vrhunac distributivne pravde u šerijatskom pravu - kazao je pored ostalog reis Kavazović.

S obzirom da se vakufi u BiH grade i obnavljaju zahvaljujući vrijednim ljudima u medžlisima i džematima, reis Kavazović je uputio iskrene čestitke dobitnicima Plakete za afirmaciju i unapređenje vakufa u BiH za 2017.godinu grupi vakifa iz Kaknja, Mevludinu Delibašiću, Isi Zaimoviću, Sejadu Zajimoviću.

Uokviru manifestacije "Dani vakufa 2018" bit će upriličene promocije knjiga, svečano otvaranje novih vakufskih objekata, regionalna konferencija, postavljanje kamena temeljca za nove vakufe, izložba vakufnama, okrugli stolovi i tribine, te drugi sadržaji u Sarajevu, Sanskom Mostu, Fojnici, Trebinju, Vitezu i Visokom, a svi ti sadržaji bi trebali doprinijeti podizanju svijesti kod ljudi o važnosti institucije vakufa i trajnog dobra.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1653

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/10TgQNsud9buNd_3q9ycAUoZq8Y_5zpEg?usp=sharing

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'